2024. Július 16. kedd
Az ellentmondásos megítélésű édesítőszer, melyet szénsavas italokban és más élelmiszerekben használnak, nem bizonyult károsnak – állítják a Hull York Egészségügyi Intézet szakértői.

Ugyan korábban számos egészségügyi aggály felmerült az aszpartámmal kapcsolatban, azonban az édesítőszer széleskörű használatát jóváhagyta az Európai Unió, az Egyesült Államok és a Brit Nemzetközösség illetékes ellenőrző szervezete. A főként szénsavas üdítőkben és egyéb élelmiszeripari termékekben használt anyagot már összefüggésbe hozták a daganatos betegségekkel, vagy a koraszüléssel is.

A PLOS ONE oldalain bemutatott tanulmány során 48-48 egyénen tesztelték az aszpartám hatását, az egyik csoport tagjai azt állították, hogy érzékenyen reagálnak a szerre, a másik pedig a kontroll szerepét töltötte be. A résztvevők egy hét különbséggel kétféle zabpehely-készítményből kaptak, az egyik tartalmazott aszpartámot, a másik pedig nem. Ezt követően saját maguk 14 tünetcsoportot rangsoroltak: fejfájás, hangulatingadozás, hő és pírhullámok, hányinger, fáradtság, szédülés, orrdugulás, vizuális problémák, bizsergés, puffadás, éhség és szomjúság. A vizsgálatot vezetők megállapították, hogy az értékelés semmilyen objektív összefüggést nem állapított meg a jelentkező tüneteket illetően azoknál, akik saját magukat aszpartám-érzékenynek titulálták.


Forrás: Medipress
2015. 03. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés