Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az Európai Bizottság (EFSA) kérésére hozta előre a 2020-as befejezéssel tervezett kutatásról szóló jelentés nyilvánosságra hozatalát. Az 1980-as években történt bevezetése óta számos orvosi kutatás kérdőjelezte meg az aszpartám biztonságosságát. Az EFSA azt állítja, hogy a teljes körű kockázatértékeléshez a lehető legalaposabb vizsgálatot végezték. A klinikai vizsgálatok áttekintése mellett az EFSA kutatói meghallgatták az érintettek véleményét is, és több mint kétszáz véleményt is átnéztek, amelyeket nyilvános internetes konzultációjukra beküldtek.
A hivatal összegzése szerint az aszpartám, melyet egyes címkéken E951-es számmal jelölnek, és lebontott származékai a jelenlegi expozíció mellett biztonságosak az emberi fogyasztásra. A kalóriaszegény édesítőszer megengedhető napi bevitele (acceptable daily intake, ADI) 40 mg testsúly-kilogrammonként. Ez egy átlagos felnőtt esetében 2800 mg-nak, egy 3 éves gyermek esetében pedig körülbelül 600 mg-nak felel meg.
Az egyetlen kivételt a fenilketonuriában szenvedő emberek jelentik, akik nem fogyaszthatják biztonsággal az aszpartámot. Az EFSA úgy véli, hogy az aszpartámot tartalmazó termékek többsége esetében a megengedhető napi bevitel túllépéséhez kivételesen nagy mennyiségű, rendszeres fogyasztásra lenne szükség.