2024. Július 16. kedd
Szívesen használna olyan édesítőszert, amelynek édesítőereje a cukorénak sokszorosa, mégis bátran fogyaszthatja, nem kell sem a cukorszint emelkedésétől, sem az elhízástól félnie? És mit szólna ahhoz, ha ez ráadásul az otthonában is beszerezhető, megtermelhető lenne?

A sztívia az emberi szervezetre pozitív hatással rendelkező növények egyike, édesítő hatása miatt hívhatjuk akár a növények szupersztárjának is. A leveleiből készült kivonat akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál. Mindez úgy lehetséges, hogy egyáltalán nem tartalmaz kalóriát és szénhidrátot. Az intenzív édességet biztosító glikozidok mellett többek között vas, foszfor, kalcium, magnézium, cink, valamint A- és C-vitamin is található a leveleiben.

sztívia

Cukorbetegek is fogyaszthatják

A sztívia egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, magyar nevén jázminpakóca, de szteviának vagy steviának is nevezik. A sztívia por, tabletta, oldat, kivonat és őrlemény formájában kiválóan alkalmas édesítésre, a szárított sztívialevelet elsősorban teakészítésre használják. A sztívia a jövő édesítője. Mivel az emberi szervezet nem dolgozza fel az anyagcsere során a sztívialevelet vagy az ebből nyert édesítőket, ezért a testünk nem nyer belőle kalóriát és nincs hatással a vércukorszintre. Az egészséges személyeknek segíthet ideális testsúlyuk megőrzésében, a cukorbetegek és hipoglikémiás tünetekkel rendelkezők, valamint a fogyni vágyók is fogyaszthatják. Néhány édesítővel ellentétben a sztívia nem hőérzékeny, ezért sütéshez és főzéshez is használhatjuk. Egyetlen hátránya a túladagolás esetén jelentkező kesernyés íz, de ez a termék csomagolásán lévő adagolási javaslat betartásával elkerülhető.

Mire használhatjuk, és hogyan adagoljuk?

Ha a cukrot részben vagy egészben szeretné helyettesíteni kedvenc receptjében, akkor érdemes előtte kísérletezni a sztíviakészítmény édességével, figyelembe véve a csomagolásán lévő adagolási javaslatot. Sajnos általánosságban nem lehet pontosan meghatározni, hogy egyik és másik sztíviakészítmény mennyire édes. Mivel a sztíviapor akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál, ezért nagyon kis mennyiség szükséges belőle. Egy evőkanál cukor körülbelül ¼ teáskanál sztíviapornak felel meg, egy teáskanálnyi cukrot pedig csupán egy csipetnyi sztíviapor helyettesíthet. Ha például kávénkat vagy teánkat szeretnénk sztíviával édesíteni, érdemes a porból oldatot készíteni: tegyünk egy teáskanál sztíviaport három evőkanál tisztított vízbe és öntsük olyan tartóba, amelyből cseppenként adagolhatjuk.

A sztíviát használhatjuk italok (kávé, tea, limonádé) édesítésére, helyettesíthetjük vele a cukrot süteményekben, krémekben, öntetekben. Már Magyarországon is kaphatók olyan üdítőitalok, amelyek édesítésre a cukor mellett sztíviát használnak, így ennek köszönhetően csökkentett cukortartalommal élvezhetjük ezeket a termékeket.

Érdekességek

A sztíviát a dél-amerikai indiánok évszázadok óta használják édesítésre.

2011 végén az Európai Bizottság engedélyezte a sztívia használatát élelmiszeripari termékekben, így zöld utat kapott a sztívia, és lehetővé vált, hogy az Európai Unió országaiban is bevezessék a sztíviával édesített termékeket.

A sztíviát palántáról könnyedén nevelhetjük napfényes kertünkben, erkélyünkön.

A sztívia növényből készített természetes édesítők por, folyadék és tabletta formájában kaphatók, valamint levelének forrázásával otthon is készíthetünk belőle természetes édesítőt.


Forrás: Well PR

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés