2023. Június 07. szerda
A rendszeres alkoholfogyasztás és az alkalmi nagyivás is káros -  Hogyan károsítja az alkohol a májat? -  Így kezelhető az alkoholos májkárosodás

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Csak néhány sör esténként? Esetleg valami erősebb a könnyebb alvásért? A rendszeres alkoholfogyasztásnak számos egészségromboló hatása van, amelyek közül most a májkárosodásra hívja fel a figyelmet dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.


A rendszeres alkoholfogyasztás és az alkalmi nagyivás is káros

Az alkoholfogyasztás számos negatív hatása (például magas vérnyomás, nagyobb stroke és demencia kockázat) közül az egyik leggyakrabban emlegetett következmény a májkárosodás. És mielőtt bárki azzal nyugtatná magát, hogy csak néhány sört iszik naponta, érdemes tisztázni, hogy már napi 2-3 adag alkoholos ital is károsíthatja a májat. Más megközelítésben a nőknél heti 8 adag alkohol vagy annál több, férfiaknál heti 15 adag alkohol vagy annál több már jelentős hatást gyakorol a májra. Ugyanez igaz az alkalmi nagyivásokra, ami 4-5 ital egymás utáni elfogyasztását jelenti, és szintén nagyon káros az alkoholfogyasztást a gyógyszerfogyasztással mixelni. A májnak ugyanis közel egy óráig tart egy adag alkoholos italt feldolgoznia, ez az idő minden ital elfogyasztásával természetesen meghosszabbodik.

Alkohol májkárosodás

Hogyan károsítja az alkohol a májat?

A krónikus alkoholfogyasztás a májsejtek pusztulását okozza, ami alkoholos májgyulladást (hepatitis), a máj hegesedését, ún. májzsugort (cirrhosis) és végső soron májrákot is eredményezhet.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ezek az állapotok általában a zsírmáj talaján fejlődnek ki, bár komoly alkoholbetegeknél úgy is kialakulhat a májzsugor, hogy azt nem előzi meg májgyulladás. A súlyos alkoholbetegek 20%-kal nagyobb eséllyel néznek szembe a zsírmáj kockázatával, mint a közepes mértékben alkoholt fogyasztók, bár a kezdeti stádiumban lévő májbetegségek sokszor még visszafordíthatók absztinenciával. Milyen tünetek esetén fontos hepatológushoz fordulni?

•Sárgaság,

•alhasi fájdalom, puffadás,

•lábfejek és bokák duzzanata,

•sötét vizelet, megváltozott színű széklet,

•hányinger, hányás,

•viszketés,

•krónikus fáradtság, gyengeség, zavartság,

•étvágytalanság.

Így kezelhető az alkoholos májkárosodás

Az alkohol okozta májkárosodás egy bizonyos szintig megállítható, esetleg visszafordítható absztinenciával – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Ez elsősorban a zsírmáj esetében igaz, de az alkoholos májgyulladásnál is sokat javíthat a helyzeten. A súlyosabb betegségeknél szintén nagyon fontos alapja a kezelésnek az alkohol elhagyása, de májzsugor és májrák esetén már más kezelések is elengedhetetlenek, különösen, ha már más szervek károsodása is bekövetkezett. A legfontosabb azonban, hogy az alkoholbeteg kérjen segítséget a leszokáshoz, és mindenképpen vizsgáltassa meg a mája állapotát, különösen, ha már a károsodásra utaló tünetek is jelentkeztek.


Forrás: Hepatológiai Központ
2022. 02. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés