2024. Július 18. csütörtök
1 . oldal
Az alkohol -  Gyógyszerek -  Többlépcsős károkozás -  Hozzászokás és függőség
Szánt szándékkal kevés ember keresi önmagának a betegséget, de az is kétségtelen, hogy nemtörődömségből sokan a végsőkig próbára teszik szervezetük tűrőképességét. Különösen veszélyes ez akkor, ha olyan szerv károsodhat, amely páratlan volta és az emberi test teljes működését befolyásoló szerepe miatt gyakorlatilag pótolhatatlan.

A legelterjedtebb májméreg egy olyan élvezeti cikk, amellyel lépten-nyomon találkozunk, és amelyről még orvosszakemberek is úgy tartják, hogy kis mértékben fogyasztva kedvezően befolyásolja anyagcserénket.

Az alkohol

Sajnos az alkohol okozta májkárosodások egyre gyakoribbak; mivel az alkohol közvetlenül pusztítja a májsejteket, ez a májzsugor legfőbb oka is. A zsírmáj, az alkoholos májgyulladás és a májzsugor ugyanannak a kórfolyamatnak különböző állomásai. Visszafordítható, illetve lassítható viszont a máj megbetegedése az alkoholfogyasztás teljes beszüntetésével. Ha a májzsugor már kialakult, a májsejtek helyét működés szempontjából értéktelen kötőszövet foglalja el, ezért a máj egyre kevésbé képes ellátni feladatait.

Májrombolók

Gyógyszerek

Elég gyakran előfordul, hogy egyéni túlérzékenység következtében bizonyos gyógyszerek májgyulladást okoznak. Ezek a gyógyszeres májkárosodások előre nem láthatóak, jelentkezésük nem törvényszerű, csak az arra fogékonyak betegednek meg.

Májkárosodást okozhatnak a hormonkészítmények, bizonyos nyugtatószerek, a magas zsír- és koleszterinszint csökkentése céljából adott gyógyszerek többsége, a fájdalom- és lázcsillapítóként használt paracetamol nagyobb mennyiségben, a tüdőbaj kezelésére használt gyógyszerek, daganatellenes szerek, egyes antibiotikumok és vérnyomáscsökkentő szerek, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Foglalkozási ártalomként és véletlen mérgezés nyomán májkárosodást okozhat a kloroform, a szén-tetraklorid, egyéb halogénezett szénhidrogének és szerves oldószerek, nehézfémek, növényvédő szerek, gyomirtók.

Többlépcsős károkozás

A drogok és különböző mesterségesen előállított élvezeti szerek használata a legtöbb esetben megterheli, károsítja e szervet, gyakran idéznek elő súlyos, visszafordíthatatlan következményeket. A többnyire zsírban oldódó gyógyszerek a májban olyan átalakuláson mennek keresztül, melynek eredményeként az epével és a vizelettel kiválasztható vízoldékony lebomlási termékek jönnek létre. Így érthető, hogy a különböző medicinák és élvezeti szerek lebontása zavart szenved a már előzetesen fennálló májbetegségben. Szintjük a vérben megemelkedhet, és egyéb főleg idegrendszeri és a légzőközpontra kifejtett hatásaik vagy mellékhatásaik gyakrabban vagy súlyosabb formában jelentkezhetnek.

Hozzászokás és függőség

Az alábbiakban olyan gyógyszerek és vegyi anyagok májvonatkozásairól lesz szó, melyek mindegyikével szemben kialakulhat különböző mértékű hozzászokás és függőség.

Morfium, heroin

A mák tejnedve ópium-alkaloidákat (morfin, kodein) tartalmaz, amelyeket az emberiség évezredek óta használ. Az orvoslásban is alkalmazott morfin igen erős fájdalomcsillapító, mely kitűnően enyhíti a tartós, krónikus főleg daganatos betegségeket kísérő fájdalmakat. Ugyanakkor csökkenti a szorongást és a kínoktól való félelmet, kellemes hangulatot és jó közérzetet biztosít. A hozzászokás és függőség kialakulása tartós fogyasztásakor elkerülhetetlen. Az ópium-alkaloida acetilált félszintetikus származéka a heroin.

Előzetesen meglévő májbetegség esetén ezeknek a drogoknak, valamint szintetikus származékainak (methadon és pethidin) a légzőközpontot gátló hatása is kifejezettebb lesz. A morfin és mesterséges úton előállított vegyületei a májon kívüli epeutak záróizmának görcsét válthatják ki, mely epekólikát eredményez.

Az injekcióval beadott morfin és heroin használatának legfontosabb szövődménye a sterilitás alapvető követelményeinek semmibevételével kapcsolatos.

Lényegesen emelkedik a vér útján terjedő B- és C-típusú vírus okozta májgyulladás (hepatitisz), de a HIV-fertőzés kockázata is. A B- és C-típusú hepatitiszek bizonyos százalékban nem gyógyulnak meg, hanem idült gyulladásba mennek át: ez májzsugorodáshoz vezethet, és a májrák gyakoribb kialakulásával jár együtt. Az egyidejű szeszesital-fogyasztás, a nem megfelelő higiéné miatt az A vírus okozta májgyulladás gyakoribb előfordulása is felelős az e szereket használók májműködési zavaraiért.

Kokain

Az intravénásan alkalmazott kokainra szintén a fenti figyelmeztetések érvényesek. A kokain fogyasztása elsősorban szívritmuszavarokat idéz elő, a keringési és légzési elégtelenség miatt a halálos kimenetel sem ritka. Mivel e drognak a szervezetből való kiürítéséhez a máj által termelt kolinészteráz enzimre van szükség, ennek az enzimnek az örökletesen csökkent aktivitása súlyosabb mérgezési tünetekkel járhat.

Amfetaminszármazékok

A hozzászokást eredményező, központi idegrendszert serkentő szerek között előkelő helyet foglalnak el az amfetamin és származékai, melyek hatásmódjuk tekintetében a kokainra hasonlítanak. Igen népszerű amfetaminszármazék az Extasy, mely egyebek között heveny májkárosodást okozhat. Az éhezés elősegíti a májkárosodás kialakulását.

Gyógyszerekkel történő visszaélés

Igen elterjedt az altató, nyugtató- és szorongásoldó szerekkel való visszaélés is (Seduxen, Valium, Xanax). Ha emellett a szenvedélybetegnek a májműködése is csökkent, akkor ezeknek a gyógyszerek a légzőközpontgátló hatása jóval erőteljesebben jelentkezhet. Szedésük kapcsán epepangással járó májkárosodás is kialakulhat, de ez rendkívül ritka.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés