A Baylor Egyetem kutatói azt vizsgálták, miért viselkednek máshogy a kamaszok alkoholos befolyásoltság alatt, mint a felnőttek, és miért hajlamosabbak veszélyes mennyiséget fogyasztani belőle.
Dr. Doug Matthews és kollégái találtak egy speciális idegsejtet, amely fiatal kísérleti állatokat érzéketlenné tett az alkohol iránt. A purkinje névre keresztelt sejt 20 százalékkal volt aktívabb a fiatalabb állatok szervezetében, mint az idősebbekében. A kutatók ezzel magyarázzák, hogy miért érzékenyebbek a szeszes italokra az idősebbe, de emellett valószínűleg más okok is közrejátszanak a jelenségben.
Matthews szerint „a tivornyázás és a nagy ivászatok egyre elterjedtebbek a fiatalok körében, leginkább 21 és 25 éves kor között”. Az alkohol iránti csökkent érzékenység azért lehet nagyon veszélyes lehet, mivel emiatt az elfogyasztott ital hatását csak később érzik meg.