2024. Július 24. szerda
Mit tehetünk a daganatkezelés sikerességéért? -  Együnk egészségesen! -  Mozogjunk rendszeresen! -  Tegyünk meg mindent a jó alvásért! -  Kerüljük a környezeti mérgeket! -  Kezeljük a stresszt! -  Fogadjuk el az érzelmi és a gyakorlati segítséget!
A daganatos betegekben sokszor erős szándék él, hogy maguk is hozzájáruljanak a kezelés sikeréhez. Ez nagyon pozitív hozzáállás, hiszen a kompetencia érzése elősegítheti a gyógyulást. Sokan azonban nem tudják, mit is tehetnének, milyen tanácsokat érdemes megfogadni és mi az, amiről mindenképpen egyeztetni kell szakemberrel.

Mit tehetünk a daganatkezelés sikerességéért?

Alapvetően igaz, hogy az egészséges életmód az onkológiai kezelések alatt is pozitívan befolyásolhatja az életminőséget, a kezelések hatásosságát és nem utolsósorban azt az érzést erősítheti a betegekben, hogy van befolyásuk az életükre. Pádi doktornő az alapvető tudnivalókat összegezte szakértő tanácsok formájában. 6 szakértői tanács a sikeres daganatkezeléshez

Együnk egészségesen!

A daganatos betegek számára jól összeállított étrend segít csökkenteni a mellékhatásokat, rendezheti a székelést, javíthatja az étvágyat, összeségében pedig roboráló hatással bírhat. E tekintetben érdemes szakorvosi tanácsra és dietetikusi irányításra bízni magunkat, de vannak mindenki számára érvényes útmutatások is.

•Építsünk be a legtöbb étkezésbe zöldséget és magas rosttartalmú ételeket, mint a teljes kiőrlésű gabonák, magvak, diófélék, hüvelyesek.
• Pro- és prebiotikus élelmiszerekkel jó irányba terelhetjük az emésztést. Ezért érdemes gyakran választani joghurtot, kefírt, fermentált (savanyított) termékeket.
•A feldolgozott hústermékek (szalámik, felvágottak, virslik, stb.) és a vörös húsok fogyasztását ajánlatos visszaszorítani és lecserélni halakra, szárnyasokra és növényi alapú fehérjékre. Ugyancsak érdemes a „fehér liszt, fehér cukor, fehér rizs” hármasságát időnként felváltani kevésbé feldolgozott opciókra. A „junk food”, vagyis a magas kalóriatartalmú, de szinte nulla tápanyag tartalmú ételek pedig egyáltalán nem ajánlottak.
•Keressük az omega-3 és telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket, mint például az olívaolaj, diófélék, lenmag, hidegvízi halak.
•Limitáljuk az alkoholfogyasztást, a tömény szeszek kifejezetten kerülendők.

- Ugyanakkor a daganatkezelés időszaka nem az a korszak, amikor drasztikus változtatásokba, esetleg fogyókúrába érdemes belevágni, különösen, ha a betegség miatt egyébként is jelentős testsúlyt vesztett a páciens önmagához képest – hangsúlyozza Pádi doktornő. – Az egészséges táplálkozás alapelvei felé azonban érdemes törekedni, de elsősorban arra kell alapozni, ami ebben a nehéz időszakban segíti a mindennapokat. Tehát például a húsevőknek nem kell lemondaniuk teljesen a húsról, de a több zöldség mindenképpen jó választás. Ugyanígy nem kell méregként tekinteni a fehér cukorra, de limitálni ajánlatos a fogyasztását.

Mozogjunk rendszeresen!

A daganatkezelés alatt sem tilos mozogni, sőt, egyenesen ajánlott azt megtenni, hiszen csökkenti a fáradtságot, az elerőtlenedést, a stresszt. Azoknak, akik nem éreznek ehhez erőt, legalább arra kellene törekedni, hogy megtörjék az egész napos ülés vagy fekvés periódusait. Szakértő segítséggel érdemes felépíteni egy napi mozgási rutint, amibe belefér egy kis kardiomozgás, ami megdolgoztatja a szív-érrendszert és egy kis izomerőfejlesztés, ami nem csak a csontritkulás ellen hat, de szinte minden szervrendszernek jót tesz. Nem kell sportolói szintre gondolni, elég egy tempós sétát, szobabiciklizést, néhány guggolást vagy kis súlyok mozgatását megcélozni, akár baráti vagy családi programként - kinek-kinek állapota szerint.

Tegyünk meg mindent a jó alvásért!

Napi 7-8 óra alvás nem csak a fizikai egészséghez szükséges, de a megküzdési képességet és a hangulatot is pozitívan befolyásolja – ez pedig igen fontos a daganatos betegeknél. Ezért ajánlott nagy gondot fordítani az alváshigiéniára, tehát lehetőleg sötétben, megfelelő körülmények közt, képernyő nélkül elaludni, még éjfél előtt. Komoly alvászavaroknál pedig nagy segítség lehet a szomnológiai kivizsgálás és kezelés.

Kerüljük a környezeti mérgeket!

Számos olyan anyagot ismerünk, ami növeli a daganatos megbetegedések rizikóját és a kezelés sikerességére is hathat. Ilyenek például a dohányzásból származó anyagok, az azbeszt, a sztirol (a hungarocellben található anyag), a formaldehid és a tetraklór-etilén (egyfajta vegytisztító oldószer). Amit lehet, érdemes elkerülni!

Kezeljük a stresszt!

A stresszt nem lehet kiiktatni az életünkből, különösen egy olyan nehéz időszakban nem, mint a daganatkezelés. De kezelni, a hatásait csökkenteni lehet és ajánlatos is. Mindenkinek olyan módszert érdemes ehhez választani, ami elfogadható számára, legyen az séta, meditáció, jóga, beszélgetés, vagy csak napi néhány perc, amikor magára figyelhet. Aki professzionális segítséget keres, csatlakozhat betegcsoportokhoz, fordulhat mentálhigiénés segítőhöz, pszichológushoz. Erős stresszcsökkentő hatású az is, ha tisztán látjuk, milyen kezelést miért kapunk, mi fog történni, mire számíthatunk. Erről szakember tud tájékoztatni, bátran kell kérdezni.

Fogadjuk el az érzelmi és a gyakorlati segítséget!

Kutatások bizonyítják, hogy azok, akiknek van támogató érzelmi hátterük, jobb minőségű és hosszabb életet élnek – és ez igaz daganatos betegeknél is. Ugyancsak nagy segítség, ha megfelelő fizikai támogatást kapunk és fogadunk el, nem csak a családtól, barátoktól, de akár a fájdalomcsillapítás terén is.
- Egy daganatos beteg fájdalmai és bizonytalanságai valósak és érvényesek, még akkor is, ha ezeknek nincs feltétlenül fizikai oka – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. – Éppen ezért mindent meg kell tenni, hogy fájdalmakat csökkentsük, az életminőséget javítsuk, és a lehető leginkább vonjuk be a beteget a saját életének irányításába, hiszen minél cselekvőképesebbnek érzi magát valaki az adott helyzetben, annál nagyobb belső energiákat tud mozgósítani a gyógyulás érdekében.
Forrás: FájdalomKözpont
2024. 02. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés