ELKÉSZÍTÉSE:
Az olajban puhára pároljuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a zsályát, rozmaringot, babérlevelet és további 1-2 percig pároljuk. Ezután beletesszük az elõre felkockázott sárgarépát, fehérrépát, pasztinákot, meg a hosszú csíkokra vágott retket, és 5 perc alatt aranyszínûre pirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a szeletelt káposztát, felöntjük levessel, amiben elõre feloldottuk a zöldségleves kockát. Fedõ alatt 40-50 percig fõzzük. Ha elkészült, eltávolítjuk belõle a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és forrón tálaljuk.
EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:
A leves elkészítéséhez más gyökérzöldségek és zöldfûszerek is felhasználhatók, ezért a fekély-és epebetegek egyéni tûrõképességtõl függõen készítsék. (Ha a fekete retek panaszt okoz, könnyen helyettesíthetõ, de el is hagyható az ételbõl.) A zöldségeket (különösen a hagymát, káposztát) pirítás nélkül, csak párolással készítsük. Bors helyett használjunk borsikafüvet.
Cukorbetegek, szívés érbetegek részére kiváló téli vitamin-, ásványianyag-, és rostforrás.
Fogyókúrázók számára alacsony energiatartalma, magas mikrotápanyag-, és rosttartalma miatt különösen ajánlott az étel fogyasztása. Csökkenthetõ a leves energiatartalma, ha kevesebb olajjal, illetve párolással készítjük a zöldségeket.
|
kCal - 0 kJ / személy
|
|