2019. Augusztus 21. szerda


Hozzávalók 4 személyre:
550 g padlizsán
340 g paradicsom
220 g barna lencse
220 g gomba
1 zöldpaprika
1 nagy fej vöröshagyma
120 g cheddar vagy ementáli sajt
30 g sima liszt
30 g vaj
3 dl tej
2 tojás
4 evõkanál olívaolaj
3 evõkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2 evõkanál száraz fehérbor, vagy víz
2 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál barnacukor
5 mokkáskanál só
1 mokkáskanál õrölt fahéj
õrölt fehérbors
fél mokkáskanál õrölt szerecsendió
felaprított friss petrezselyemzöld a díszítéshez


ELKÉSZÍTÉSE:

A padlizsánt megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, majd 3 mokkáskanálnyi sóval megszórjuk és 1 órára félretesszük. Utána vízzel leöblítjük és papírtörlõvel szárazra töröljük. 180 °C-ra (gáznál 4. fokozat) elõmelegített sütõben 2 evõkanálnyi felhevített olajon kissé megpirítjuk, majd papírtörölközõre fektetve leitatjuk és félretesszük. A maradék olajat serpenyõben felforrósítjuk, majd beletesszük a felaprított hagymát, a kimagvazott, felszeletelt paprikát, a zúzott fokhagymát és 5 percig pirítjuk. Ezután hozzákeverjük a felszeletelt gombát, a kimagvazott, lehéjázott, feldarabolt paradicsomot, a cukrot, a fahéjat, a petrezselymet, valamint fél mokkáskanál sót és egy kevés borsot, majd ráöntjük a bort vagy a vizet. Lefedve fõzzük 10 percig, majd hozzáadjuk az elõre megfõzött lencsét, és levesszük az edényt a tûzrõl.

A padlizsánszeletek felét nagy hõálló edény aljára tesszük, majd a lencsés keveréket egyenletesen elosztva ráterítjük, végül a maradék padlizsánszeletekkel betakarjuk. A sajtmártáshoz felolvasztjuk a vajat, elkeverjük a liszttel, és 1 percig pirítjuk, majd a tûzrõl lehúzva fokozatosan beleöntjük a tejet. Ekkor visszatesszük a tûzre, és állandó kevergetés mellett 3-5 perc alatt sûrû mártássá fõzzük. A tûzrõl levéve a tojássárgájával simára keverjük, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A tojásfehérjébõl kemény habot verünk, és óvatosan a mártáshoz keverjük.

Az így kapott besamelmártást ráöntjük a padlizsánra, tetejét reszelt sajttal megszórjuk, sütõben 3 percig sütjük, majd kikapcsoljuk a sütõt és még10 percig (tálalásig) pihentetjük benne a muszakát. Petrezselyemmel díszítjük, salátával és kenyérrel kínáljuk.









Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés