2019. Augusztus 26. hétfő


Hozzávalók 4 személyre:
3 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 dl száraz fehér bor
8 dl húsleves vagy
2 erőleveskocka
kisebb francia kenyér (baugette)
tengeri só
őrölt fehérbors
fél csokor petrezselyem
fél csokor metélőhagyma
parmezán vagy 10 dkg reszelt saj


ELKÉSZÍTÉSE:

A vöröshagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük és a felmelegített olívaolajban átfuttatjuk. Ügyeljünk arra, hogy a hagyma ne piruljon meg, inkább maradjon világos. Enyhén megsózzuk, fehérborssal meg finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, és kevés borral fedő alatt puhára pároljuk. Utána a maradék borral és a már előzőleg elkészített levessel felöntjük és felfőzzük. Közben a kenyérszeletek tetejét sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad a kenyérre.

Tálaláskor minden tányér aljára pirítóst teszünk, ráöntjük a forró levest, majd petrezselyemmel és metélőhagymával díszítjük.



EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:

Szív- és érbetegség valamint magas vérnyomás esetén sovány sajtot (pl. óvári, fokhagymás) használjunk, bors helyett ízesítsünk borsikafűvel, és nátriumszegény sóval, vagy só nélkül készítsük a levest. A hagyma csökkentheti a koleszterinszintet és vérrögoldó hatása is van.

 

Cukorbetegek számára a hagyma fogyasztása ajánlott, de figyelembe kell venni a bor szénhidráttartalmát.

 

Könnyebben emészthető a hagyma, ha pirítás nélkül csak párolással készítjük, de magas illóolajtartalma miatt így is panaszt okozhat, ezért fekély-és epebetegeknek nem javasoljuk az étel fogyasztását.

 

Fogyókúra alatt pároláshoz használjunk kevesebb olajat (maximum 1 kanál) és a pirítóshoz sovány sajtot. (Szigorú diéta esetén a borral való ízesítés is meggondolandó.)








Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés