2019. Augusztus 23. péntek


Hozzávalók kb. 24 szelethez:
1,6 kg alma
25-25 dkg zabpehely és zabkorpa
3-4 evõkanál szójagranulátum
10 dkg vaj
2 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliáscukor
1-1 mokkáskanál õrölt szegfûszeg és gyömbér
6 evõkanál sárgabarackdzsem
4-4 evõkanál mazsola és dió


ELKÉSZÍTÉSE:

A szójagranulátumot 15-20 percre kb. 2 deci meleg vízben áztatjuk. Ezalatt az almát megmossuk, kétharmadát héjastól lereszeljük, a többit kockákra vágjuk. A vajat a zabpehellyel és a zabkorpával összekeverjük. A felpuhult, levétõl kinyomkodott szójagranulátumot meg a reszelt almát (ezt nem kell kinyomkodni) hozzáadjuk, majd az egyik citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral ízesítjük. Egyenletesen enyhén kikent nagy tepsibe nyomkodjuk.

A kockákra vágott almát a másik citrom reszelt héjával, a szegfûszeggel és a gyömbérrel ízesítjük. A zabpelyhes tésztára szórjuk, egy kicsit bele is nyomkodjuk, majd elõmelegített sütõben, közepes lánggal (180 °C-on; légkeveréses sütõben 165 °C-on) 30 percig sütjük. Ekkor a dzsemmel megkenjük, a mazsolával meg a durvára vágott dióval meghintjük és a sütõbe visszatolva további 5-8 percig sütjük. 6x4 centis szeletekre vágjuk.

Szerző Hargitai György

TIPPEK:
Készülhet csak zabpehellyel vagy csak zabkorpával is.







Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés