ELKÉSZÍTÉSE:
A darált pulykamellet összegyúrjuk a tojással, az egyik felaprított hagymával, a nyers rizzsel, 2 kávéskanál fűszerpaprikával, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A savanyúkáposzta-levelek vastagabb ereit kivágjuk és beletekerjük a tölteléket.
Ezután a másik finomra vágott hagymát olajban átfuttatjuk, a tűzről levéve meghintjük 1 kávéskanál fűszerpaprikával, majd berántjuk és beletesszük az apró káposzta felét. Miután egy kicsit megdinsztelődött, belehelyezzük a töltelékeket, a füstölt pulykacombot, közé elosztva a maradék apró káposzta felét, 3-4 babérlevelet, majd apró káposztával takarjuk. Felengedjük annyi vízzel vagy csontlével, hogy ellepje, megsózzuk és összeforraljuk, és lefedve, lassú tűzön, 1 órán keresztül főzzük.
Tálaláskor az apró káposztára tesszük a töltelékeket és a tetejét tejföllel vagy kefirrel meglocsoljuk.
EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:
Magas illóolaj- és tejsavtartalma miatt a savanyú káposzta fogyasztását fekély- és epebetegeknek nem javasoljuk. Ha a káposzta egyébként nem okoz panaszt, az ételt édes káposztával és füstölt hús nélkül készítve fogyaszthatják.
Szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, valamint fogyókúra esetén füstölt hús nélkül fõzzük, és ne sűrítsük az ételt. Tálaláskor tejföl helyett kefírrel locsoljuk meg.
Magas nátriumtartalma miatt a savanyú káposzta fogyasztása szív- és érrendszeri beteg estén csak feltételesen javasolt. A levelek átmosásával ugyan csökkenthetõ a sótartalom, de így más értékes hatóanyagot is elveszítünk. Szigorú sómegszorítás esetén édeskáposztával készítsék az ételt.
|
kCal - 0 kJ / személy
|
|