2024. Július 22. hétfő
Nem minden kalória egyforma, és bizonyos ételek nem olyan rosszak a középkorúak karcsúságának, mint hittük – ez a legújabb megközelítésmód, amely segíthet korában tartani a testsúlyt az öregedés alatt.

Igaz, hogy a sok diófélét, mogyoróvajat, halat, joghurtot és zsírszegény sajtot fogyasztó emberek általában fogytak, más többnyire „egészségtelennek” tartott élelmiszerek, például a tojás, a zsíros sajtok és a teljes tej sem okoztak eltéréseket a testsúlyban. A cukrozott italok és a finomított vagy keményítő tartalmú szénhidrátok, köztük a fehér kenyér, a burgonya és a fehér rizs viszont pont az ellenkező hatást gyakorolták. „Az az elv, hogy az emberi test csupán egy edény a kalóriáknak, túlzottan leegyszerűsíti a képet. Nem pusztán arról van szó, hogy a kalóriákon vagy zsíron gondolkodunk. Milyen az elfogyasztott élelmiszerek minősége? És hogyan lehet meghatározni a minőséget?” – tette fel a kérdést a kutatást vezető Dr. Dariush Mozaffarian, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.

Az American Journal of Clinical Nutrition online kiadásában megjelent tanulmány szerint a felnőttek az étrendjük glikémiás terhelésének növekedésével együtt egyre többet híztak. A glikémiás terhelés az étrendben lévő szénhidrátokat és e szénhidrátok minőségét egyaránt méri. A kutatás közel 121 ezer amerikai egészségügyi szakember 24 évnyi étrendi adatán alapul. A kutatás kezdetén az összes résztvevő egészséges és normális testsúlyú volt. Az alanyok testsúlya aztán fokozatosan megnőtt, ahogyan az öregedéssel történik általában, a hízás valószínűsége azonban az elfogyasztott fehérjék és szénhidrátok tipikus minőségétől függött. Ez még akkor sem változott, amikor a kutatók egyéb életmódbeli tényezőket, köztük a teljes kalóriabevitelt is számításba vették.

Mozaffarian számára ez azt jelenti, hogy a kalóriaszámlálás önmagában nem elég ahhoz, hogy hosszú távon megőrizzük az egészséges testsúlyunkat. A kalóriaszámok feltüntetése az étlapokon például téves üzenetet hordozhat: ha egy szendvics viszonylag alacsony kalóriatartalmú, az emberek azt gondolhatják, hogy jó választás, még akkor is, ha főként feldolgozott húsból és finomított szénhidrátokból áll. A szakértők szerint nincsenek olyan „csoda” élelmiszerek sem, amelyek egy csapásra leolvasztják a kilókat. Mint ahogyan önmagában azzal sem lehet elkerülni a hízást, és megőrizni az egészséget, hogy mellőzünk néhány „rossz” élelmiszert. A kutatók azt javasolják, hogy válasszunk egészséges szénhidrátokat, zöldségeket, gyümölcsöket, rostdús gabonaféléket, olyan fehérjéket, mint például a hal, a csirkehús és a diófélék, valamint olyan egészséges zsírokat, mint amilyenek a növényi olajokban és a zsíros halakban fordulnak elő.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés