2024. Július 21. vasárnap
Amint belekóstol valaki a zsírba, nincs visszaút: egy ausztrál kutatás kimutatta, hogy a zsírdús ételek már rövid idő alatt úgy változtatják meg az ember ízlését, hogy attól kezdve képtelen lesz megfelelően felismerni a zsíros ételeket.

Russell Keast, a Deakin Egyetem kutatójának vizsgálatai szerint azok a korábban egészségesen táplálkozó emberek, akik zsírdús étrendre tértek át, elveszítették képességüket a zsír ízlelésére, míg túlsúlyos embereknél nem tapasztaltak ilyen változást.

zsír, ízlelés

A zsírra adott válasz azért fontos, mert a zsír erős kiváltója a jóllakottság- és teltségérzet mechanizmusának. Ha nincs semmi, ami megmondaná, hogy tele vagyunk és abba kell hagynunk az evést, még többet eszünk, vagy hamarabb kezdünk újra enni.

Az International Journal of Obesity folyóiratban ismertetett kutatásban azt is vizsgálták, hogyan reagálnak a túlsúlyos és a normális testsúlyú emberek az alacsony zsírtartalmú étrendere. Mindkét csoport tagjainál megfigyelhető volt, hogy nagyobb biztonsággal tudták megállapítani, mikor növelték az étrendjük zsírtartalmát a máskülönben észrevehetetlen olajsav hozzáadásával.

Az étrendi zsír érzékelésének képességét illető változások ellenére a résztvevők zsírral kapcsolatos preferenciái nem változtak. Ez nem meglepő, mert Keast szerint azok megváltozásához hosszabb időre van szükség, mint az ízlelés érzékenységének módosulásához.

A professzor munkatársaival a következőkben azt próbálja kideríteni, hogy a zsír ízlelésének képessége milyen arányban genetikai, és milyen arányban kapcsolódik az étrendhez.


Forrás: Medipress
2011. 08. 25. (Aktualizálva - 2012. 07. 31.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés