2024. Július 18. csütörtök
A Proceedings of the National Academy of Sciences oldalain megjelent tanulmány szerint a szemnyomás fokozódásában az érbelhártya sejtjeinek funkciózavara játszik közre.

A szemfolyadék elfolyási zavara miatt kialakult nyomásfokozódás következtében jön létre a zöld hályog (orvosi szóval: glaukóma), mely a szerzett vakság egyik leggyakoribb oka. Azonban a pontos kiváltó okot már legalább 150 éve nem sikerült feltérképezni. Most az Északnyugati Egyetem munkatársai egy új magyarázattal szolgálnak: a szemfolyadék elvezetésére szolgáló vénás öböl (Schlemm-csatorna) belsejét borító sejtek (endotel) működési zavara áll a nyomásfokozódás hátterében.v

A Schlemm-csatorna levezető funkciója alapvető a szem egészségi állapota szempontjából, amennyiben ez sérül, a folyadék felhalmozódik a szemen belül, fokozva a látóidegre terhelt nyomást. Jelenleg a zöld hályog mintegy 2 millió amerikainak okoz problémát, és gyógyszeres kezelése nem létezik, csupán műtéti úton gyógyítható. Jelen vizsgálat során Mark Johnson és munkatársai a sejtek mechanikai tulajdonságait vették górcső alá.


Forrás: Medipress
2014. 09. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés