2024. Július 18. csütörtök

Az osztrák minisztertanács egyhangúan megszavazta az egészségügyi miniszter, Dr. Andrea Kdolsky által előterjesztett zeneterápia-törvényt – Ausztriában ezentúl hivatalosan is gyógymódként ismerik el és használják a zenét.


A zeneterápia-törvény elfogadása újabb mérföld kőnek az osztrák pszichoszociális egészségügyi ellátás történetében.

zenét hallgató lány, zeneterápia

Az orvos és kezelt személyes kapcsolatán alapuló zeneterápia önálló gyógymódnak számít, hatása pedig egyértelműen pozitív a testi-szellemi egészség visszaállítása és fejlesztése szempontjából. A zeneterápia sokrétű alkalmazási területe egyebek között magában foglalja a pszichiátriát, a neurológiát, a pszichoszomatikát, a geriátriát, a gyermekgyógyászatot, a belgyógyászatot, az onkológiát valamint a rehabilitációt.

A terápiás forma kimutathatóan segít pl. pszichózisoknál, kómában, koponya-agy traumában, gyakorlása azonban megalapozott tudományos képzést követel. Az oktatás Bécsben a zene- és ábrázolóművészet egyetemén zajlik, ahol a zeneterapeuták négy éves képzés után diplomát kapnak. Más európai államokban korábban is létezett zeneterápiára vonatkozó foglalkoztatási törvény – az osztrák kormány éppen ezért, a szakemberek kivándorlását megelőzendő léptette érvénybe most a Kdolsky-féle törvénytervezet.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés