2024. Július 16. kedd
Olcsó húsnak híg a leve – szokták mondani. Ez a virsli esetében nem éppen igaz: egyrészt sok termékben alig van hús, másrészt sokszor a drága is ehetetlen, ahogyan az a Kosár fogyasztóvédelmi magazin egyik felméréséből kiderül.

A jó minőségű virsli ára valójában vetekszik a téli szalámival, a fogyasztóvédők szerint 3100 forint volt kilója a teszteltek közül a legjobb minőségű árunak. A virsli ABC ismeretében talán tudatosabban vásárolhatnak a szilveszteri bulira készülők.

virsli

Nem árt tudni, melyik elnevezés mit takar. A "bécsi" jelzőjű hosszú juhbeles termék, ezt hívják németül Wienernek, azaz bécsinek. A "bőrös" juhbélbe töltött húskészítményt jelöl. Az "emészthető beles virsli" – a gyártók szerint – műanyag bélbe töltött, amely roppanósság szempontjából megtévesztésig hasonlít a juhbélre.

A frankfurti csak sertéshúsból készülhet, és ugyancsak hosszú, juhbélbe töltött áru. A koktélvirslit különösen a gyerekek szeretik. Ezek között is található műanyag beles. A műbeles általában nem éppen felső kategóriájú húskészítmény. A nagyon olcsó virsli minősége általában igen gyenge.

Az igazi virslit hajdanán elsősorban fiatal bika húsából készítették és az osztrák császár egyik kedvenc eledele volt, elengedhetetlen kísérőjeként jóféle bécsi sörrel. Az eredeti recepthez marha- és disznóhúst pépesítettek, sót, fűszert és vizet adtak hozzá, majd a húspépet juhbélbe töltötték – kézzel – és kissé megfüstölték.

Ma sertésből, csirkéből és pulykából készítik, legtöbbször rossz minőségű húsból, nyesedékből, bőrből, szalonnából, de még számos más adalékanyagot is rejthet, például szőlőcukrot, szentjánoskenyeret, guárgumit, maltodextrint, inulint, difoszfátot, folsavat, mustármaglisztet, L-karnitint, ízfokozókat, különféle stabilizátorokat, burgonyakeményítőt, rizslisztet, xantángumit és jeget (!), nem beszélve a tetemes mennyiségű szójáról, sóról és vízről – derül ki a tesztből. A füstölés ma már többnyire elmarad –füstízű aroma helyettesíti ezt a műveletet.

A minőségi helyzetkép sem túl biztató. Bár szilveszterkor nem előrecsomagolt virslit vásárolnak általában a családok, sokat mond, hogy a közelmúltban megvizsgált előrecsomagolt áruk közül 15-ből kettőnek elégtelen volt a bizonyítványa (az egyik mangalicahúsból készült és 2230 forint volt kilója), és mindössze egy kapott kiváló minősítést, amelyet egy kis településen működő húsüzem gyárt.

A virsli legyen finom és roppanós. Ennek az alapvető kívánalomnak viszonylag kevés termék tesz eleget. Már főzés előtt sem "roppan" a legtöbb fajta, az ízek tekintetében pedig még különösebbek voltak a szakemberek tapasztalatai: rátaláltak nagyon sós, nagyon borsos, savanyú, túl szójás, erősen füstös és sajátos mellékízűre is.

Ez az a húsáru, amely meg van főzve és mégis újra kell főzni. Vagy gőzölni? E tekintetben eltérőek a vélemények és a családi tapasztalatok. A Kosár magazin szakértői szerint a következő a helyes módszer: fel kell forralni a vizet, majd 90 fokosra lehűteni, aztán beledobni a virslit és állni hagyni 10 percig.


Forrás: MTI
2008. 12. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés