2021. Szeptember 28. kedd
Folyadékbevitel -  Étkezés -  Életmód
A vesekövességgel való együtt élés, a kínzó tünetek megelőzése, illetve a kőújraképződés elkerülésének fontos kritériuma a megfelelő életmód betartása, aminek része kell legyen az elegendő folyadék fogyasztása, bizonyos ételek elkerülése, és a mozgás is. Tippek vesekőben szenvedőknek és arra hajlamosaknak.

Folyadékbevitel

Általános szabálynak tekinthető, hogy akinek már volt veseköve, az annyi folyadékot fogyasszon, hogy a napi vizeletmennyiség 2 liternél több legyen. Kellő mennyiségű, rendszeresen fogyasztott folyadék hiányában besűrűsödik a képződő vizelet és megindul a kövek magvát alkotó kristálymagok kicsapódása. Bőséges mennyiségű folyadék fogyasztásával és rendszeres mozgással ezeket a magvakat, a képződött szemcséket spontán kiürítjük a vizelettel.

Csésze gyógytea gyógyfű

Ha fokozódik a szervezet folyadékvesztesége, az a vizelet besűrűsödéséhez vezethet, és növeli a vesekőképződés lehetőségét. Folyadékhiányt idézhet elő a száraz, nyári klíma; a kiadós napozás; a lázzal, izzadással járó betegségek, a tartós hasmenés, hányás; a vizelethajtók, hashajtók szedése; a felfázással járó gyakoribb vizeletürítés, illetve a szauna, vagy a megerőltető sporttevékenység.

A napjában rendszeresen fogyasztott folyadék lehet víz, ásványi anyagban szegény ásványvíz, lehetőleg szénsavmentes üdítőital, hígított gyümölcslé, gyógynövényből készített tea. Ajánlott a gyógynövényekből – ilyen a medveszőlő, aranyvesszőfű, csalánlevél, édeskömény, fekete ribizlilevél, medveszőlőlevél, nyírfalevél, zsályalevél – kevés, vagy cukor nélkül készített tea.

A Gyógyfű Kft. teakeverékében lévő aranyvesszőfű jótékony hatása régóta ismert, ezt erősítik és egészítik ki olyan gyógynövények, mint a vesetisztító hatású medveszőlőlevél, feketeribizli levél, zsályalevél.

Megnézem a Gyógyfű Kft. illatos Detox mix vesevédő gyógyteáját>>

A valódi tea, szénsavas üdítők, a kávé, az alkoholos italok (még a sör is!), kerülendő. Kevés sör, vagy híg fröccs megengedett csak.

Nem hangsúlyozható elégszer a bőséges folyadék fogyasztása: igyon étkezések után két pohár, és este lefekvés előtt is legalább egy pohár vizet. Ha a foglalkozása miatt nem jut rendszeres időközönként ivóvízhez, készítse maga mellé, tegye táskájába a palackos vizet vagy termoszban teát.

Étkezés

A vesekövek kémiai összetételétől függően más és más típusú diétát célszerű követni. A szigorú diétától átmenetileg el lehet tekinteni, ez segíti a kezelésben való tartós együttműködését, illetve a nagyon szigorú megszorítások esetleg hiánybetegségekhez vezethetnek.

Kalcium-oxalát-kövek esetén
Kerülendő: A tejtermékek, valamint oxalátban gazdag élelmiszerek, mint a csokoládé, kólafélék, spenót, kávé, rebarbara, földimogyoró fogyasztásának csökkentése ajánlatos. A gyümölcsök közül kerülendő a szilva, áfonya, egres, málna; a zöldségek a száraz bab és borsó, spárga, brokkoli, spenót, sóska, cékla.
Ajánlott: teljes őrlésű gabonából készült élelmiszerek, tésztafélék; növényi olajok és ebből készült margarinok; gyümölcsök, elsősorban citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit). A zöldségfélék nyersen és párolva egyaránt fogyaszthatók. Gomba, lencse, rizs, burgonya fogyasztható.
Amennyiben csontritkulására kalciumpótlást rendeltek, például a kalcium-citrát sója ajánlott.

Húgysav-kövek esetén
Kerülendő: marha- és sertéshús, belsőségek (máj, vese, agyvelő), halak. Az alkoholos italok nem javasoltak, főként a vörös bor káros.
Javasolt: fehér halhús, baromfi fogyasztása hetente 2–3 alkalommal. Sok zöldség és gyümölcs bármilyen formában, korlátozás nélküli mennyiségben.
Édességet, amennyiben egyéb kizáró oka nincs, mértékletesen egyenek.

Cisztinkövek
Javasolt: Szigorú fehérjeszegény diéta betartása; kevés hal, marha, tojás fogyasztása. Rostos zöldségfélék ajánlottak, valamint naponta sok, akár 4–5 liter folyadék ivása.
Kerülendő: A szigorú vegetáriánus étrend, valamint a C-vitamin nagy adagban történő szedése (100 mg a szokásos napi adag, de legfeljebb 250 mg ajánlott).

Életmód

A mozgás legalább annyira fontos a vesekövesség kialakulása ellen, a képződő kristálymag- kezdemények, a kisméretű kövek, homok spontán kiürítése érdekében, mint a megfelelő mennyiségű folyadék ivása. A lépcsőn járás, a kerékpározás, a séta, a tánc, vagy bármilyen fizikai aktivitás a javunkat szolgálja, akárcsak a kirándulás, turistáskodás.

A felfázás, vagy más ok miatt kialakuló húgyúti fertőzés is elősegítheti a vesekő képződését; gyakran kimutatható a vesekő megjelenését megelőző húgyúti fertőzés.

A feszültségekkel, idegeskedéssel, stresszel teli életmóddal is összefüggésbe hozható a vesekő kialakulása. A lelki terhelést jelentő okok föltárása, tudatosítása, leküzdése, esetleg életmódbeli változtatás az egészségét szolgálja.

 Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés