2021. Szeptember 28. kedd

A hónap témája: A vese egészsége

Figyelmezető jelek teaser

A vesekövek apró, a vizeletben lévő ásványi anyagokból és sóból képződő „kavicsok”, amelyek egy része magától kiürül, másokat viszont csak orvosi kezeléssel lehet eltávolítani. A kialakulásukkal járó legfőbb tünet a súlyos fájdalom, de sok más jel is utalhat vesekőre.


BŐVEBBEN


vese, vesék

A vese páros szerv, de bizonyos esetekben előfordul, hogy valakinek csak egy, ritkán pedig hogy kettőnél több veséje van. Mindkét eset lehet veleszületett adottság, vagy mesterséges orvosi beavatkozás következménye.


BŐVEBBEN


vesekő, ultrahangos kép

A köznyelvben használt vesekő kifejezés valójában nem csak a vese, de az egész vizeletkiválasztó rendszer, így a húgyvezetékek és a húgyhólyag kövességét is jelenti, ami gyakori megbetegedésnek számít.


BŐVEBBEN


Csésze gyógytea gyógyfű teaser

A vesekövességgel való együtt élés, a kínzó tünetek megelőzése, illetve a kőújraképződés elkerülésének fontos kritériuma a megfelelő életmód betartása, aminek része kell legyen az elegendő folyadék fogyasztása, bizonyos ételek elkerülése, és a mozgás is. Tippek vesekőben szenvedőknek és arra hajlamosaknak.


BŐVEBBEN


húgyúti, fertőzés

Nők, férfiak és kisgyermekek is elég sűrűn szenvednek húgyúti fertőzések miatt, melyek gyakran a tisztálkodás hiányosságaival, a szexuális élettel, sőt olykor éppen bizonyos egészségügyi beavatkozásokkal függenek össze.


BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés