Hozzávalók:
• 250 g liszt
• 200 g porcukor
• 1/2 tk sütőpor
• 3 csomag vaníliás cukor
• 1 csipet só
• 120 g darált mandula
• 180 g vaj
• 2 egész tojás
• frissentartó fólia
Elkészítés:
1.Szitáljuk át és keverjük össze egy tálban a lisztet, 100 g porcukrot és a sütőport. Adjunk hozzá egy csomag vaníliás cukrot, sót, a mandulát, vajat és a tojások sárgáját, majd gyúrjuk sima tésztává az összetevőket. Tekerjük a frissentartó fóliába a tésztát és legalább egy órát hűvös helyen hagyjuk pihenni. Majd felezzük el a tésztát. Az egyik felét ismét tegyük hűvösre helyre.
2. Lisztezett deszkán formáljunk hengert a tésztából (kb. 30 cmhosszú) és vágjuk fel 30 korong alakú szeletre. Nyújtsuk ki a szeleteket 9-10 cm hosszúra úgy, hogy kis kifliket formázhassunk belőlük. Helyezzük kifliket sütőpapírral duplán kibélelt tepsibe és 180 fokos, előmelegített sütőben süssük kb. 10 percig. Amíg a kiflik sülnek a tészta másik felét dolgozzuk fel.
3. A cukorszóráshoz a 100 g porcukrot a maradék vaníliás cukorral keverjük el és szitáljuk meg a sütőből kikerülő forró kilfiket. Hagyjuk kihűlni a sütőpapíron a kész vaníliás kifliket!
Ünnepi tálalással régi karácsonyok hangulatát idézi ez a közkedvelt aprósütemény.
Az aprósüteményt tojás nélkül is elkészíthetjük, ebben az esetben számoljunk azzal, hogy a tészta nehezebben formázható és a kiflik omlósabbak lesznek.
A cukorszórásnál a porcukor felét helyettesíthetjük kristálycukorral. Igazi Bourbon-vaníliás cukorral pedig tovább fokozhatjuk az ízélményt.