Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Vaníliás kifli, egy igazi klasszikus nagymama receptje szerint

Ez a klasszikus recept egyenesen nagymama régi receptkönyvéből való. Tippekkel, trükkökkel tarkítva, úgy, hogy a sütemény omlós és lágy legyen, ahogyan mindenki szereti.

Hozzávalók:

• 250 g liszt

• 200 g porcukor

• 1/2 tk sütőpor

• 3 csomag vaníliás cukor

• 1 csipet só

• 120 g darált mandula

• 180 g vaj

• 2 egész tojás

• frissentartó fólia

Elkészítés:

1.Szitáljuk át és keverjük össze egy tálban a lisztet, 100 g porcukrot és a sütőport. Adjunk hozzá egy csomag vaníliás cukrot, sót, a mandulát, vajat és a tojások sárgáját, majd gyúrjuk sima tésztává az összetevőket. Tekerjük a frissentartó fóliába a tésztát és legalább egy órát hűvös helyen hagyjuk pihenni. Majd felezzük el a tésztát. Az egyik felét ismét tegyük hűvösre helyre.

2. Lisztezett deszkán formáljunk hengert a tésztából (kb. 30 cmhosszú) és vágjuk fel 30 korong alakú szeletre. Nyújtsuk ki a szeleteket 9-10 cm hosszúra úgy, hogy kis kifliket formázhassunk belőlük. Helyezzük kifliket sütőpapírral duplán kibélelt tepsibe és 180 fokos, előmelegített sütőben süssük kb. 10 percig. Amíg a kiflik sülnek a tészta másik felét dolgozzuk fel.

3. A cukorszóráshoz a 100 g porcukrot a maradék vaníliás cukorral keverjük el és szitáljuk meg a sütőből kikerülő forró kilfiket. Hagyjuk kihűlni a sütőpapíron a kész vaníliás kifliket!

Ünnepi tálalással régi karácsonyok hangulatát idézi ez a közkedvelt aprósütemény.

Az aprósüteményt tojás nélkül is elkészíthetjük, ebben az esetben számoljunk azzal, hogy a tészta nehezebben formázható és a kiflik omlósabbak lesznek.

A cukorszórásnál a porcukor felét helyettesíthetjük kristálycukorral. Igazi Bourbon-vaníliás cukorral pedig tovább fokozhatjuk az ízélményt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/vanilias-kifli