2021. Június 15. kedd
1 . oldal
Az emberek nagyjából fele tesz valamilyen újévi fogadalmat, de szinte egyikük sem képes azt hosszú távon betartani, állítják ausztrál kutatók. A legnehezebb az egészséggel összefüggő fogadalmak betartása, mivel azok sok különböző tényezőtől függenek.

A Sidney Egyetem felmérése szerint a fogadalmat tevők 75 százaléka legfeljebb egy hétig bírja, és mindössze 19 százalékuk tart ki legalább két éven keresztül. Az intézmény pszichológiaprofesszora, Dr. Anthony Grant szerint a kedvezőtlen statisztika oka az, hogy az emberek nem mérik fel, mi az, amit tényleg el szeretnének érni. „A legtöbb elhatározást inkább csak vágynak lehet nevezni” – mondja.

újévi fogadalom

A vizsgálatban részt vevő emberek átlagosan hét alkalommal botlottak meg, amíg végleg fel nem hagytak a megfogadott új szokásukkal, de Grant szerint a kis visszaesések nem feltétlenül jelentenek végleges kudarcot, sokkal inkább segítenek bennünket a további lépések megtételében. „A változáshoz folyamatos erőfeszítésre van szükség. Az elbukás nem azért történik, mert valaki gyenge vagy értéktelen – talán csak a túl sok teendő az oka.”

A különféle fogadalmak közül az egészséggel kapcsolatosakat a legnehezebb betartani, például a dohányzásról való leszokást, mivel azok sok különböző tényezőtől függenek. Legkönnyebben a pénzügyi elhatározások vihetőek végig.

A szakember szerint előre fel kell mérni, hogy egy-egy elhatározás véghezviteléhez mennyi idő szükséges. A tanulmány azt mutatta, hogy átlagosan 66 nap kell egy új szokás kialakításához, de egyesek akár 254 napot is igényelhetnek a változtatáshoz. A pszichológus szerint fontos eltervezni, mit teszünk, ha alkalmanként visszaesést tapasztalunk, és az sem árt, ha reális célokat tűzünk ki magunk elé. „Az egész arról szól, hogy tegyünk valamit. Ha arra várunk, hogy minden tökéletes legyen a kezdéshez, várhatunk a végtelenségig. Kezdjük el most!”


Forrás: Medipress
2011. 01. 06. (Aktualizálva - 2014. 01. 03.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés