2021. Július 30. péntek
Füstbe ment tervek? -  Róma sem egy nap alatt…
Tegye a kezét a szívére! Tett már valaha újévi fogadalmat? És sikerült is azokat maradéktalanul betartania? E cikk írója sajnos – mint oly sokan mások is – bukott már el az akaraterő szilveszteri próbáján. Letenni a cigit, leadni pár kilót, kevesebbet inni – íme néhány a legnépszerűbb kívánságok, fogadalmak közül.

Füstbe ment tervek?

A dohányzásról való leszokás évek óta toplistás az újévi fogadalmak között. Minden évben tömegek szoknak rá és próbálnak leszokni róla, ami aztán vagy sikerül vagy nem. Mielőtt megrögzött dohányos olvasóink lemondóan legyintenének, megjegyezzük, hogy csupán Magyarországon körülbelül egymillió olyan ember él, aki sikeresen leszokott a dohányzásról.

 

S hogy miként kezdjünk hozzá? A tapasztalatok szerint a legjobb, ha már előre készülünk rá, mindenekelőtt azzal, hogy kitűzünk egy időpontot, amikor abbahagyjuk. Az új év is lehet sorsfordító, maga az időpont rituális megválasztása azonban kevés, mivel a dohányzás jelentős örömforrás is. Fedezzük fel a nemdohányzó lét örömeit! Ezek egyike, hogy immáron nem terhelve füsttel a szervezetünket, valószínűleg hamarosan jobb fizikai kondícióban leszünk, mint korábban. Használjuk ezt ki és kezdjünk el sportolni. A rendszeres sportolás bizonyítottan olyan anyagokat szabadít fel az agyban, melyek kellemes érzeteket, eufóriát okoznak, emellett a javuló állóképesség, a ritkuló betegségek és a nyilvánvalóan hosszabb élet is elég vonzerővel bírnak, különösen, ha a dohányzás okozta halálos betegségek vannak a mérleg másik serpenyőjében.

Új év fogadalmak

Meglátjuk, a cigaretta elhagyásával olyan, már rég nem érzett dolgok térnek vissza, mint pl. az ízek és illatok, melyeket újra a maguk gazdagságában megtapasztalva gondolkodunk el csak igazán azon, hogy miről is mondtunk le korábban azokért a büdös cigarettákért.

A leszokáshoz célszerű igénybe venni segítséget is, lehet az szakember vagy csak egy nemdohányzó barát, sőt a gyógyszertárakban is elérhetők különböző – a hiánytüneteket csökkentő – szerek (nikotintartalmú rágógumi, tapasz, stb.); mégis a legfontosabb a hit, hogy erre képesek vagyunk. A patikai segédeszközök pótolják a szervezetben a nikotint, mely önmagában nem rákkeltő anyag, viszont ő felelős a függőség kialakulásáért. Könnyebb lesz a dolgunk, ha legalább a nikotin hiányával nem kell küszködnünk.

Róma sem egy nap alatt…

Míg a dohányzást egyetlen nap alatt kell abbahagynunk, egészen más a helyzet a fogyókúrával. Nem tudjuk egyik napról a másikra megváltoztatni berögzült szokásainkat, hatásosabb, ha a kis lépések taktikájához folyamodunk. Tegnap még csillogó szemmel tömtük magunkba a nagyi krémeseit, hajmosás közben csokireklám-dalocskákat dúdoltunk, holnaptól pedig – fogadalmunk szerint – minden bizonnyal gond nélkül merülünk el a müzli-alma-ásványvíz gasztronómiai háromszög kínálta élvezetekben? Nem túl valószínű.

Legyünk realisták! Ha az esti krimihez nem egy lavór chipset készítünk be rágcsálnivalónak, hanem egy szép piros almát, valószínűleg nagyobb az esélyünk, hogy a tavaszi bikinivizsgán nem bukunk el csúfosan. Lift helyett lépcső, szénsavas üdítők helyett víz, ha pedig idővel még egy kis mozgást is sikerül beiktatnunk az életünkbe, szinte biztos, hogy tavasszal elégedettebben állunk majd a tükör előtt, mint tavaly ilyenkor.


Szerző: Czerok Tamás

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés