2024. Július 24. szerda
A londoni Szent Márk Kórház munkatársai egy új sebészeti módszert fejlesztettek ki, melynek segítségével el lehet távolítani a rák előtti stádiumban lévő elváltozásokat.

A vastagbél-polipok rákelőző állapotnak számítanak, vagyis idővel biztos a rosszindulatú elfajulás. Emiatt érdemes még ebben a stádiumban elvégezni a műtétet. A végbél kiemelten nehéz beavatkozási területnek számít, ugyanis a nagy polipok eltávolítása nagy vérzéssel jár, így a betegeknél vendégjáratot kell készíteni, és a székelés ideiglenesen egy oldalra erősített zacskóba történik (stómazsák). Brian Saunders professzor 20 betegen teszteltek egy teljesen új sebészeti módszert, a bélmegtartó kezelés során a legnagyobb eltávolított polip 18 cm nagyságú volt.

Az új megoldás kombinálja az endoszkópos és a laparoszkópos (a hasüregbe helyezett kamera segítségével végrehajtott zárt műtét) módszerek előnyeit. A sebészek egy csőszerű eszközt helyeznek a végbélnyíláson keresztül a végbélbe, ami lehetővé teszi, hogy az egyik orvos a nyálkahártyáról lehúzza a polipot, amíg a másik vág. A műtét nagyfokban javította a betegek életminőségét, például a 18 cm-es elváltozás miatt a beteg fel sem tudott kelni az ágyból. Könnyű belátni, hogy mennyivel kellemesebb, ha átmenetileg sem marad vendégnyílás, hiszen a bélfunkció megtartott marad. Mindazonáltal, a bonyolult operáció 5 órát vesz igénybe.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés