2021. Július 27. kedd
1 . oldal
Egyre több kutatás támasztja alá, hogy nem csak a túlsúly megléte, de a lerakódott zsír pontos helye is fontos egészségügyi rizikótényező – például a vénás tromboembólia, más néven trombózis szempontjából.

Régóta ismert, hogy a túlsúly és az elhízás komoly kockázati tényezőt jelent a vénás vérrögképződés szempontjából. A kialakult vérrög az érfalról leszakadva elzárhatja a vénát, a mélyen fekvő vénákban mélyvénás trombózist, a felületi erekben visszérgyulladást okozva, a tüdőbe kerülve pedig akár halálos kimenetelű tüdőembóliát kiváltva.

trombózis, tromboembólia

Egy dán kutatás szerint a vénás vérrögképződésre a túlsúly pontos lokalizációja is hatással van. Az Aarhus Egyetemi Kórház kutatóinak kezdeti hipotézise szerint a szélesebb derékkörfogat mindkét nemnél magasabb kockázattal párosul.

57 ezer, 50 és 64 év közötti dán tíz éven át zajló megfigyelése után a kutatók megállapították, hogy a nagyobb csípőméret a nők esetén valóban a vénás trombózis emelkedett rizikójával jár, a férfiaknál azonban ez az összefüggés nem áll fenn – náluk viszont a vastagabb derék jelent kockázatot. Az eredményeket a Circulation című szaklapban ismertető kutatók szerint az összefüggések megerősítése további vizsgálatokat igényel.

A dán eredmények egy korábbi amerikai tanulmányra reflektálnak. Lyn Steffen és a Minnesotai Egyetem munkacsoportja tizenkét éven keresztül 20 ezer embert követett a vénás tromboembólia kockázata és más faktorok – elhízás, magasvérnyomás-betegség, inzulin-rezisztencia, magas koleszterinszint – közötti összefüggést kutatva. Megállapították, hogy a trombózis fő kockázati tényezője az elhízás, melynek hatása ugyanolyan férfiakban és nőkben is, a derékkörfogat jelentőségére azonban nem találtak bizonyítékot.


Forrás: Medipress
2009. 10. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés