2024. Július 20. szombat
Rovarok és élősködők -  Biztonsági rendszabályok  -  Skorpiók, pókok
Az utazási irodák katalógusai a távoli országok legszebb arcait mutatják, ám az egzotikus utazásoknak megvannak a maguk egészségügyi kockázatai is, például betegségeket terjesztő kórokozók, rovarok, élősködők. Ami azonban a helyieknek meg se kottyan, az lehet, hogy a pesti polgárnak komoly fertőzést, akár maradandó egészségkárosodást okoz. Nem árt, ha némi alapismerettel vágunk neki a kalandnak.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig megfelelő tisztaságú víz álljon rendelkezésünkre. A vízforralás minden kórokozót elpusztít, ezért fertőzött vizű helyekre utazva egy könnyű merülőforraló nagyon jó szolgálatot tehet. Ne feledkezzünk meg a helyi konnektorokhoz való "turistaadapterről" sem.

oskito egzotikus rovarok

A különböző szűrőberendezések is jól beválhatnak olyan vidékeken, ahol a forralás nem lehetséges, ám azzal legyünk tisztában, hogy ezek hatásfoka korántsem olyan jó mint a forralásé. Ha mégis ezzel a módszerrel keli élnünk, mindenképpen olyan készüléket válasszunk, amelynek pórusai 0,2 mikron átmérőjűek. Ezeken a rendkívül apró nyílásokon már nemigen jutnak át a kórokozók. Forralni egyébként nem csak merülőforralóval lehet, nomád körülmények között nyílt tűzön is forralhatunk vizet.

Rovarok és élősködők

A trópusokon a különböző rovarok számos betegségért tehetők felelőssé. Malária, trópusi náthaláz, sárgaláz – nem egy közülük életveszélyes is lehet. Némelyik betegségre (pl. malária vagy sárgaláz) létezik vakcina is, de ezek sohasem teszik feleslegessé a különböző megelőző óvintézkedéseket a gyulladások ellen.

Biztonsági rendszabályok

Olyan öltözéket viseljünk, amely csak a lehető legkisebb testfelületet hagyja szabadon.

Használjunk megfelelő összetételű rovarriasztókat. Kenjük, fújjuk be vele az összes rovarcsípésnek kitett, de nem érzékeny (pl. szem) bőrfelületet. Gyakori alkalmazásuk növeli a biztonságot. A napszak és a rovarok fajtája meghatározza, hogy milyen rovarriasztót kell használnunk. A maláriáért felelős szúnyog általában éjszaka támad, a trópusi náthalázat terjesztő szúnyogok pedig nappal veszélyesek. Malária vagy egyéb szúnyog terjesztette betegségekkel vagy kullancsokkal fertőzött területeken a külső ruházatra is fújjunk a riasztószerekből. Ha nincs lehetőségünk rovaroktól tökéletesen elzárt, légkondicionált helyen aludni, használjunk rovarriasztóval befújt moszkitóágyhálót, melynek illeszkedését rendszeresen ellenőrizzük. Győződjünk meg arról, hogy valamennyi nyitott ablakon van szúnyogháló.

Lefekvés előtt fújjuk be a szobát riasztószerrel. Kullancsos területen legalább naponta egyszer ellenőrizzük a teljes testfelületet, nem akadt-e ránk egy élősködő. Terhesek vagy szoptatós anyák ügyeljenek a bőrre fújt riasztó mennyiségére, mivel annak mintegy 15%-a a bőrön át felszívódik.

Skorpiók, pókok

Skorpiókat számos helyen találunk a Föld trópusi és sivatagos vidékein. Legtöbbjüknek a méreganyaga csupán kisebb állatok megbénításához, elpusztításához elégséges, azonban némelyikük csípése az emberre is életveszélyes lehet. Az emberre veszélyes fajok Latin-Amerika egyes részein, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Indiában honosak. A skorpiócsípést rendszerint nagyon intenzív helyi fájdalom, a csípés helyén jelentkező gyulladásos tünetek kísérik, amelyeket néhány óra múlva különböző súlyossági fokú szisztémás tünetek követnek, legrosszabb esettben halált okozva. Mivel a skorpiók nem szeretik a közvetlen napfény, inkább az árnyékos, hűvösebb részeken töltik a nap túlnyomó részét, kövek között vagy épp a bútorok rései között bújva meg.

A pókok között is találunk "mérgeseket", de a Földön mintegy 30 ezer alfaj közű emberre inkább csak 40 lehet komolyabban veszélyes. Védekezni hasonlóan kell ellenük: megfelelő ruházat és lábbeli a kockázatos helyeken, az ágynemű, cipő és ruházat alapos kirázása használat előtt, illetve ne nyúljunk olyan sötét és zárt helyekre, amelyeket nem látunk be, s ahol ezek az állatok észrevétlen elrejtőzhetnek. A pókok közismert búvóhelyei a kerti vécék, illetve a különböző növények ágai-bogai.

Mivel nincs összefüggés a skorpiók és a pókok méretei és veszélyessége között, jobb, ha még a kisebb, látszólag ártalmatlan állatokat is békén hagyjuk. Csípés esetén inkább ne kockáztassunk, korántsem biztos, hogy egy ártalmatlan egyed csípett meg minket. A legjobb, ha a lehető leggyorsabban orvoshoz fordulunk akad ezek között az állatok között olyan is, amelynek csípése néhány órán belül kómához vezet.

Mielőtt azonban még az orvoshoz érünk, az első és legfontosabb, hogy megakadályozzuk a méreganyag gyors szétterjedését. ilyenkor gyorsan jegelni kell, a végtagot pedig lehetőleg ne mozgassuk. A legtöbb országban hozzáférhető a helyi pókok és skorpiók ellenmérge, ezért a legjobb, ha olyan helyen kezeltetjük magunkat, ahol a szakembereknek van az esetek ellátásában gyakorlatuk. Munkájukat azzal segíthetjük, ha az elpusztított állat tetemét dobozba zárva magunkkal visszük. Ez nagyban meggyorsíthatja a tettes azonosítását.

Sajnos általános szabály, hogy ha jól érezzük magunkat könnyen óvatlanná válunk. Egészségünk érdekében azonban jól tesszük ha felkészülünk a várható veszélyekre anélkül, hogy a nyaralás spontán örömét elrontanánk.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés