2024. Július 20. szombat
Rövid trópusi út esetén szükséges szerek -  Alapvető elsősegélycsomag -  Kiegészítések nagyobb utazásokra, túrákra -  Maláriával fertőzött területeken -  Óvatosan a vámosokkal! -  Ételek, élelmiszerek -  Italok -  Hogyan csökkenthetők a kockázatok?

Kedvenc fürdőruhánk, divatos napszemüvegünk, egy kis napolaj - sokan úgy vélik, másra nemigen lehet szükség egy csodálatos nyaralás vagy utazás során. Ám egy külföldre tervezett út előtt nem árt, ha egy kicsit alaposabban is felkészülünk, különösen, ha távoli vidékeket keresünk fel. Az esetleges kellemetlenségek tekintélyes részét elkerülhetjük, ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat.

Mielőtt útnak indulnánk, készítsünk egy listát a szükséges gyógyszerekről. Fontos, hogy ne csak a márkaneveket ismerjük, hanem a gyógyszerek hatóanyagneveit is, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a nyaralás helyén azonos hatóanyagú, de más márkanéven forgalmazott szerrel kell pótolnunk a saját készletünket.

Nyaralás

Ugyanezért fontos, hogy tartsuk magunknál a gyógyszerek eredeti betegtájékoztató leírásait, mert ezekből egy helyi orvos is pontosan megtudhatja, hogy milyen mennyiségű helyi gyógyszert adhat az otthoni helyett.

Allergiás, asztmás vagy diabéteszes betegek jó, ha egy állandóan hordott kis karszalagra is feljegyzik az egészségi állapotukra vonatkozó fontosabb információkat, hiszen egy váratlan rosszullét esetén az akár az életüket is megmentheti.

Rövid trópusi út esetén szükséges szerek

• fájdalomcsillapító (acetaminophen vagy aszpirin), de szükség lehet olyan erősebb, gyulladáscsökkentő hatású szerekre is, mint az ibuprofen;
• hasmenés elleni gyógyszer;
• szájon át szedhető rehidratáló (kiszáradást megakadályozó) készítmény;
• rovarcsípés kezelésére szolgáló krém vagy spray;
• megfelelő fényvédő faktorú naptej és a leégés kezelésére szolgáló balzsam;
• szemcsepp a gyulladások ellen.

Alapvető elsősegélycsomag

Hőmérő, olló, csipesz (pl. kullancs eltávolításához), sebtapasz és gézlapok különböző méretekben, fertőtlenítőszer, sebzáró szalag (a megfelelő orvosi ellátásig fontos lehet).

Kiegészítések nagyobb utazásokra, túrákra

• széles spektrumú antibiotikumok különböző bakteriális fertőzések ellen (légúti, fül, szemstb.);
• rugalmas kötözőpólya;
• fogászati elsősegélycsomag és fájdalomcsillapító;
• steril fecskendő, tű és cérna sebvarráshoz, kanül intravénás folyadékokhoz.

Maláriával fertőzött területeken


• riasztószer a ruházat és szúnyogháló kezelésére;
• készenléti maláriagyógyszer, ha több mint 24 órányi útra vagyunk az egészségügyi ellátóhelyektől.

Óvatosan a vámosokkal!

Egyes távoli országok vámhivatalnokai adott esetben gyanús csomagnak találhatják az egészségügyi készleteinket, ezért lehetőleg tartsuk be az alábbi szabályokat.

Valamennyi gyógyszerünket az eredeti dobozában vigyük magunkkal. Kérjünk a háziorvosunktól (lehetőleg többnyelvű) igazolást arról, hogy ezekre a gyógyszerekre szükségünk van. Különösen fontos lehet ez az inzulininjekcióval utazó cukorbetegek esetében, hiszen a tűt meglátva a hivatalból is gyanakvó ellenőrök könnyen kábítószerfogyasztónak nézhetik a békés utazót. Ezeket az igazoIásokat lehetőleg tartsuk magunknál.

A gyógyszereket vízhatlan és ütésálló dobozban tároljuk, és mindig többet vigyünk magunkkal, mint amennyire biztosan szükségünk lesz. A gyógyszereket tartsuk a leghűvösebben, ne tegyük ki őket közvetlen napfénynek, és gondoskodjunk arról, hogy se gyerekek, se állatok ne férhessenek hozzájuk. Ügyeljünk arra, hogy a gyógyszerek lejárati ideje ne utazásunk napjaira essen.


A cikk folytatódik - 1/2. oldal
1.  |  2.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés