2024. Június 22. szombat
Hámlás, kimaródás, fekély -  Nedvszívót, eldobhatót, kenőcsöt!
A csecsemők bőre finom tapintású, lágy, bársonyos, rózsaszínes-vöröses színű. A rendkívül finom, érzékeny bőrréteg ápolásra szorul, hiszen az újszülött bőrén miután a magzatmáz védő hatása megszűnik baktériumok és gombák szaporodnak el. Az egészséges kültakaró ellenáll e támadásoknak, ám azokon a területeken, ahol a bőr a pelenkával érintkezik, gyakran adódnak problémák.

A pelenkában felgyülemlő vizelet hatására a bőr felázik, így sérülékennyé válik. Ilyenkor elég egy kis dörzsölés, és a felső bőrréteg máris sérül, az így keletkezett sérülés pedig kaput nyit a baktériumok, irritáló anyagok számára.

Mindezek a pelenkában "kéznél vannak". A különböző baktériumok hatására ugyanis a vizeletből és a székletből ammónia szabadul fel, ez pedig megváltoztatja, megemeli a bőr pH-értékét. Így jön létre az egyik leggyakoribb a csecsemőkori bőrelváltozás, a pelenka-dermatitisz, vagyis bőrgyulladás, melynek kisebb-nagyobb mértékben csaknem minden csöppség szenvedő alanya lesz.

 

Pelenkakiütés

Hámlás, kimaródás, fekély

Három fázisát különböztetjük meg a pelenka-dermatitisznek. Legenyhébb formájában csak mérsékelt kiütéseket, hámlást észlelhetünk a nemi szervek, a far, a lágyék és az alhas tájékán. Ha a bőrelváltozás e stádiumában nem kezeljük az érintett felületet, az enyhe kiütések helyébe igen fájdalmas hámkimaródások lépnek, amelyekben különböző gombák, baktériumok felülfertőzést okozhatnak. Kezelés hiányában később súlyos kiütések, szivárgó felületek, hólyagok, fekélyek keletkeznek.

Megnézem a WoodenSpoon  Bio Babaápolókat> >

Nedvszívót, eldobhatót, kenőcsöt!

A pelenka-dermatitisz okát elsősorban a pelenkázás módjában, a tisztába tétel gyakoriságában kell keresnünk. Mihelyst észleljük az első tüneteket, máris cselekedjünk! Használjunk a hagyományos textilpelenka helyett eldobhatót, melynek nagy előnye, hogy a nedvességet magába szívja, így a bőr nem ázik fel. Ma már többféle eldobható pelenka is kínálja magát a polcokon; a leghatásosabbak a pelenka-dermatitisz megelőzésében azok, amelyek rendkívül jó nedvszívó képességűek, valamint nagy mennyiségű gélesedő abszorbenst tartalmaznak. A pelenka belsejében található cellulózmag a vizelet és a széklet nedvességtartalmát is magába szívja, sőt magában is tartja anélkül, hogy a baba bőre érintkezne a nedves maggal, a puha fedőréteg pedig csökkenti a dörzsölődés okozta sebek kialakulását.

Megnézem a WoodenSpoon Organikus Babaápolóit>>

Minden tisztába tételkor öblítsük le az újszülött vagy a csecsemő popsiját langyos folyóvízzel, majd töröljük szárazra. Nélkülözhetetlen az olyan kenőcsök használata is, amelyek hámosító, gyulladáscsökkentő, bőrregeneráló hatásuknál fogva veszik elejét a bajnak, vagy gyógyítják meg a már keletkezett bőrkárosodást. Enyhe tünetek fennállásakor 3-4 óránként cseréljük a pelenkát és kenjük a babapopsit bőrgyógyító kenőccsel, ez már önmagában is megszüntetheti a bajt.

Súlyosabb esetekben, amikor már gombák, baktériumok, vírusok is megfertőzték a bőrt, cink- és talkumbázisú krémekkel, gombaölő kenőcsökkel kezelendő a felület, de az is előfordulhat, hogy antibiotikumokkal kell a betegséget visszaszorítani. A nehezen kezelhető, veleszületett allergiás dermatitisz esetén mindenképpen bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulnunk, aki megfelelő kezelésben részesíti a kicsit. Az esetek többségében azonban erre szerencsére nincs szükség.


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés