2024. Június 22. szombat
A pelenka -  Sajátosságok korosztályonként
A csecsemők és kisgyermekek bőrének védőfunkciója nagyon fontos, immunrendszerük fokozatosan fejlődik ki az első életévek során, ezért sokkal fogékonyabbak a baktériumok, gombák és vírusok okozta fertőzésekre. Bőrük több szempontból különbözik a felnőttekétől: vízben gazdagabb, hámrétege vékonyabb, ezáltal sérülékenyebb.

A napi bőrtisztítás és fürdetés lényege, hogy szennyeződéseket eltávolítsuk a bőr felszínéről, melyek a bőr zsírrétegével keverednek. A meleg víz és a szappanok a zsírokat oldva távolítják el a szennyeződést, de ezzel együtt a bőr saját zsírrétegét is. Ez a védőréteg a felnőtteknél és nagyobb gyermekeknél aránylag rövid idő alatt újraképződik, viszont a csecsemő bőre zsírtalanná és rugalmatlanná válhat a fürdetést követően.

Csecsemo gyermek borapolas

Ezért különösen fontos a gyermekek részére előállított pH-semleges és illatmentes fürdetők alkalmazása. A fürdőolajok és samponok nem okoznak irritációt, a testápoló tejek pedig "visszazsírozó" hatásúak. Fontos tehát, hogy nem csak a száraz bőrű, ekcémás gyermeket szükséges testápolózni, ezt az egészséges bőr is igényli.

A pelenka

Szót kell ejtenünk a pelenka használatáról is. A pelenkával fedett bőrterület nap, mint nap irritációnak van kitéve, szennyeződik, tehát gondos ápolása nagyon fontos feladat. Lényeges szempont a pelenka gyakori váltása és a popsikrémek használata, melyek megakadályozzák, hogy a bőr kipirosodjon, felázzon, és ezáltal felülfertőződjön. Jó hatásúak az olajos törlőkendők, melyek puha anyaguknak köszönhetően kíméletesen, dörzsölés nélkül tisztítják a bőrt.

Sajátosságok korosztályonként

Fiatal csecsemő bőrének sajátossága, hogy redőket képez a nyak környékén, a hónaljban és a combokon. Ezekben a redőkben a szennyeződés megtapad, így irritálja a bőrt, gyulladást okozhat. Ezért a napi fürdetés előtt szükséges a hajlatok olajos áttörlése, majd fürdés után esetleg hintőporozása.

A nagyobb, már óvodás- és iskoláskorú gyermekek bőrápolása nagyjából megegyezik a csecsemőkével. Számukra viszont a mindennapi tisztálkodás előnyösebb zuhanyozással, mivel a hosszas kádfürdő szárítja és feláztatja a bőrt.

Serdülőkorban levő gyermekeknél izzadás figyelhető meg, mely a fokozott faggyúmirigy-működés következménye, ezért gyakoribb zuhanyzás és fürdés szükséges számukra. Gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen rendszerességgel mosson hajat a serdülő. A gyakori hajmosás nem káros, szükség esetén akár naponta, harmadnaponta lehet hajat mosni jó minőségű samponokkal. A bőr védelme fontos feladat. A tiszta környezet, a napi tisztálkodás elengedhetetlen követelmény a gyermek egészséges fejlődése érdekében.


Szerző: Gidai Judit
Gyógyhírek
/A Heim Pál Gyermekkórház havilapja/

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés