2024. Július 20. szombat
Hatékony kommunikáció -  Vészhelyzetek -  Evés -  Simogatás -  Idegen kutya
A kutatások azt mutatják, hogy egy kisállat beszerzése kedvező hatással lehet a családi harmóniára. A vele való foglalatoskodás nyugalmat jelent és feszültségoldó hatású, ami az egészségre is kedvező hatással van. Az állatkedvelő gyerekek könnyebben létesítenek kapcsolatot kortársaikkal, jobban elsajátítják a nevelés képességét, és sokkal jobban vigyáznak környezetükre is. Az állatbarátság azonban veszélyekkel is jár! Naponta halljuk, olvassuk, hogy hány és hány ember, köztük gyermek esik áldozatul kutyaharapásnak.

Való igaz, hogy a kutya környezetében felnövő gyermek kutyaharapás szempontjából veszélyeztetett. A gyermeket leggyakrabban a saját vagy egy közeli barát kutyája harapja meg. Kutyaharapás szempontjából az öt éven aluli gyermekek a legveszélyeztetettebbek; ezek többsége a gyermekek otthonában vagy az otthon közvetlen közelében következik be. Nagyobb gyerekek és felnőttek inkább közterületeken vagy kutyasétáltató helyek közelében eshetnek áldozatul kutyaharapásnak.

kutyaharapás

Általános szabály: kutyaharapást követően a seb szakszerű megtisztítására, illetve ellátására kell törekedni. Mivel a veszettség ellen a harapás után is megfelelő védőoltás áll rendelkezésre, ezért csak azt kell eldönteni, hogy ennek beadása szükségese vagy sem. Könnyű a helyzet, ha a kutya gazdája ismert, és igazolni tudja, hogy a kutyát beoltották. Ha nem ez a helyzet, vagy kóbor kutyáról van szó, mindent meg kell tenni, hogy a kutyát állatorvosi megfigyelésnek lehessen alávetni. Tíz napos megfigyelés szükséges, mert a betegségnek ennyi a lappangási ideje. Ha a kutyán a betegség tünetei mutatkoznak, a harapott ember oltását azonnal el kell kezdeni. A gazdátlan állatoknak azonban csak kis százaléka hordozza valóban a veszettség vírusát, az emberi megbetegedés kialakulásának valószínűsége kicsi.

Ezen túlmenően tetanusz (merevgörcs) elleni emlékeztető oltás adása is szükséges lehet, ha a sebbe föld vagy egyéb szennyeződés került. Bármilyen bizonytalanság esetén célszerű lehet a Szent László Kórház oltási szakrendelésén érdeklődni (telefon: 06-1-455-8100).

Hatékony kommunikáció

Az ember és a kutya kommunikációja nagymértékben különbözik. A szemkontaktus vagy a kezek mozgatása gyakori az emberek között, de a kutya ezeket veszélyként értékelheti. Ezért fontos, hogy a felnőttek, a gyerekek és a kutyák megtanuljanak egymással hatékonyan értekezni.

Vészhelyzetek

Alvás

Amikor az embert valaki mély alvásból felébreszti, az ember védekező magatartást tanúsít. Ugyanígy tesz a kutya is. Az alvó kutya azért veszélyes, mert támadásnak vélheti, ha megzavarják. Két szabály 1. A kutyát nem szabad alvás közben zavarni; 2. Ha mégis fel kell ébresztenünk valami miatt, szólítsuk meg megfelelő távolságból, így elegendő ideje marad tájékozódni arról, hogy nem fenyegeti semmi veszély, csak a gazdi egy újabb szeszélyének kell megfelelnie. Két szabály: A szülő tanítsa meg gyermekét arra, hogy hagyja békén az alvó kutyát!

Evés

Még inkább igaz ez, ha a kutya eszik. A kutyát meg kell tanítani, hogy elviselje, ha valaki étkezés közben kíván vele kapcsolatba lépni, sőt akár azt is, hogy gazdája elveszi tőle az ételt. Ha a kutya sikeresen állta a gyakorlatot, a gazdi dicsérően megveregeti a hátát, majd visszaadja neki az ételt. Erre a gyakorlatra a kutyát egész élete folyamán időnként emlékeztetni kell, különösen, ha gyermek kerül a közelébe. A gyermeket viszont arra kell megtanítani, hogy sohase közelítse meg a kutyát, ha az eszik, vagy egy csonton rágódik.

Simogatás

Néha leküzdhetetlen vágyat érzünk, hogy a más kutyáját megsimogassuk. Ilyenkor mindig a gazda engedélyét kell kérni, és a kutya gazdája vezeti be a "bemutatás" folyamatát. A kutyát mindig valamilyen szögben kell megközelíteni, sohasem elölről vagy hátulról. Ha már eléggé közel vagyunk, lassan a kézháttal mozgassuk kezünket a kutya felé, és hagyjuk, hogy az előbb megszimatolja. Csak ezután vegyük a bátorságot, hogy a kutya állát megcirógassuk vagy az oldalát megsimogassuk. Ha ellenben azt látjuk, hogy a kutya nem szimatolja meg a kezünket vagy "visszahőköl", akkor hagyjuk abba a kísérletet.

A gyerekek időnként durván közelednek a kutyához, ami nyugtalaníthatja az állatot, és támadásra késztetheti. Fontos: a gyermek mindig legyen szülői felügyelet alatt, ha kutyához közelít, vagy azzal játszik.

A szülő tanítsa meg gyermekének, hogyan kell a kutyához hozzányúlni. A tanulás során a szülő vezesse gyermeke kezét. Szemezni a kutyával erős dominancia üzenetét hordozhatja az állat számára, amit veszélyként értékelhet. Gyermekünket meg kell tanítani, hogy mindaddig ne nézzen a kutya szemébe (a lábaira nézzen), amíg a kapcsolatteremtés megnyugtatóan nem sikerült.

Idegen kutya

Mi a teendő, ha idegen kutya közeledik felénk? A gyermekek könnyen megijednek, és futni kezdenek vagy felsikoltanak. Ez megrémíti a kutyát, amelyik lehet, hogy csak érdeklődik, vagy barátkozni szeretne. Idegen kutyát a gazdája engedélye nélkül tilos megközelíteni, a gyermek hagyja békén a kóbor kutyát! Meg kell tanítani őt arra is, hogy ha a kutya közelít, mozdulatlanul, leengedett karokkal célszerű megállnia. A kutya valószínűleg körbe fogja szaglászni, majd továbbmegy. Fontos megtanítani a gyermeket, hogy ne "szemezzen" ilyenkor a kutyával.

Hagyjuk békén a kutyát, ha az "kimutatja a foga fehérjét", morog, hirtelen hátrafelé mozdul, "visszahőköl", feláll a szőr a hátán.


Szerző: Dr. Szilágyi Tibor


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés