2024. Június 22. szombat

Miért fáj a hasam?

A stressz és a hasi görcsök
1 . oldal
Étkezési és emésztési problémák -  Ételintolerancia -  Étkezési szokások -  Szervi elváltozások -  Menstruáció
A mai társadalomban lehetetlen a stressz nélküli élet, a probléma akkor válik súlyossá, ha ez az állapot tartóssá válik és az állandó vészreakciók emésztési nehézségekhez, hasi görcsökhöz és még egy sor további betegséghez vezethetnek. Mit kell tennie, ha ön is elérte ezt az állapotot?

Első lépésként próbálja meg azonosítani a stressztényezőket, hogy megelőzhesse kialakulásukat! Figyelje meg, hogy milyen események okoznak hasi görcsöket! Egy matekvizsga? Családi vagy hivatalos összejövetel? Egy megbeszélés a főnökével? E tényezők tudatos figyelése és megelőzése csökkenti a hasi görcsök kialakulását és segít a pozitív, magabiztos életvitel kialakításában mind a szakmai mind a magánéletben.

Miért fáj a has

A stresszen kívül természetesen még többféle ok is közrejátszhat a hasi problémák és a görcsök kialakulásában.

Étkezési és emésztési problémák

A hasi görcsök leggyakoribb forrása a táplálékunk. Ez nem csoda, hiszen emésztőrendszerünk az egyes ételféleségek bevitelére különböző reakciókkal válaszol. A válasz lehet görcs is, ami a helytelen működés jele. A magas olaj- vagy zsírtartalmú, erősen fűszeres ételek megterhelik a tápcsatornát. Az idő múlásával emésztőrendszerünk alkalmazkodik a különböző ételtípusokhoz de ezt csak fokozatosan tudjuk elérni.

Ételintolerancia

Vannak olyan élelmiszerek, melyeket az egyén a fizikai adottságai következtében nehezen tud megemészteni. Például a tejtermékek vagy egyes gabonafélék fogyasztása ha a szervezet nem termel elegendő enzimmennyiséget emésztési nehézséget okoz.

Étkezési szokások

Sokan szenvednek hasi görcsöktől egyszerűen csak azért, mert túlságosan sokat esznek. A mennyiségen túl nagyon fontos az ételek elfogyasztásának módja is: megkönnyítjük az emésztést, ha a falatokat lassan és alaposan megrágjuk. Így megkímélhetjük hasi szerveinket a hirtelen terheléstől.

Sajnos nincs "aranyszabály" arra, hogy mely ételek okozhatnak hasi görcsöket. A leghatásosabb megoldás az, ha egy "hasfájásnaplót' vezet, amelyben feljegyzi, mit fogyasztott a nap folyamán. Feljegyezheti mellette, hogy kivel találkozott, mi minden történt aznap. Néhány nap után jól látható lesz, hogy melyek azok az ételek, események, melyekre fokozottan figyelnie kell.

Szervi elváltozások

A szervi problémák, illetve az anatómiai elváltozások is gyakran okoznak hasi görcsöket. A görcsök kialakulhatnak az emésztőszervek bakteriális vagy vírusos fertőzése, epe- vagy vesekő, fekély- vagy daganatos betegségek és vakbélgyulladás következtében. Egyes esetekben a hasi görcs oka született vagy örökletes rendellenesség.

Ezekben az esetekben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Menstruáció

A hasi görcsök és a fájdalom normális tünetek a menstruáció előtt és alatt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jelenség kellemes vagy kívánatos lenne. Sok nő számára a házi gyógymódok (masszázs, pihenés, gyógytea) is elegendő segítséget nyújtanak és csökkentik a hasi görcsöket.

Ha az említett tanácsok már nem segítenek, akkor a görcsoldó gyógyszerek nyújthatnak gyors és hatásos enyhülést. Amennyiben a görcsök rosszabbodnak vagy a görcs hirtelen kezdődik, hányással, akut széklethiánnyal jár együtt, vagy a ciklus rendszertelenné válik, feltétlenül szakorvos tanácsát kérje ki!Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés