2024. Július 23. kedd
A görcsös hasi fájdalom leggyakoribb okai  -  A testmozgás segít -  Fájdalomcsillapítás vagy görcsoldás?
A hasfájás meglepően gyakori jelenség. A statisztikák szerint minden negyedik magyar ember, többségében nők érintettek a problémában. A 30. és 50. életév között leggyakrabban az úgynevezett funkcionális hasi görcsök fordulnak elő, melyek nem járnak látható szervi elváltozással, idősebb korban pedig gyakoribbak az organikus, szervi elváltozással járó görcsök.

Magas az érintettek száma 16–39 év között (31%) ezen belül is kiemelkednek a 16–29 év közötti fiatalok. A görcsök oka náluk nagyrészt a menstruációra vezethető vissza. A görcsök enyhítésére a betegek valamennyien az ideális megoldást keresik: a hasi fájdalmak gyors és hatásos csökkentését várják.

A görcsös hasi fájdalom leggyakoribb okai

Menstruáció Az a görcsös fájdalom, melyet a nők a menstruáció előtt és alatt éreznek, a méh és a környező szervek simaizomzatának összehúzódásával keletkezik. Ez a görcs a menstruációs ciklus természetes velejárója, de több tényező is súlyosbíthatja az állapotot: pl. hormonális változások, stressz, depresszió, a magnézium vagy a B6vitamin hiánya. A fájdalom elsősorban az alhasban jelentkezik, de gyakran kisugároz a combokba és a deréktájékra is. A görcsöket kísérheti fejfájás, levertség és puffadás is.

görcs

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A rohanó életforma Napjainkban a stresszmentes élet szinte már elképzelhetetlen. A kapkodó étkezések, a rendszertelen táplálkozás mind-mind növelik a hasi görcsök kialakulásának veszélyét. Tovább ronthatják a helyzetet a nagyon hidegen vagy fagyott állapotban elfogyasztott ételek és italok is. Ha már enni kezdett, akkor szakítson rá elegendő időt és élvezze az ételeket!

Változás a megszokott napi ritmusban A megszokott napi rutinban változást okozhat egy hirtelen üzleti út, de akár egy előre tervezett nyaralás is. Ilyenkor is fel kell készülni arra, hogy az utazás izgalmai emésztési nehézségekben vagy hasi görcsökben jelentkeznek. Amennyiben gyors és hatásos megoldásra van szükség, jól jöhet az előzetesen úti csomagba készített görcsoldó szer.

Helytelen táplálkozás A kevés rostos és sok zsíros, nehéz, fűszeres étel is gyakran okozhat emésztési nehézséget. A rostokban gazdag, egészséges táplálkozás még nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk az ízletes ételekről. Ha étrendjét tudatosan állítja össze, és gondosan választja ki a hozzávalókat, akkor továbbra is élvezheti kedvenc ételeit.

Érzékenység bizonyos élelmiszerekre Vannak olyan élelmiszerek, melyeket a szervezet egyéni biológiai adottságai következtében nehezen tud megemészteni, és persze léteznek olyanok is, melyek sokaknak problémát jelentenek, görcsöket, puffadást okoznak. Ilyen például a káposzta, a bab, a hagyma, vagy a szilva. Ide sorolhatjuk továbbá a tejtermékeket, tojást, a citrusféléket, a kávét és az alkoholt is.

Irritábilis bélszindróma (IBS) Az IBS napjainkban az egyik leggyakrabban előforduló nem szervi eredetű bélbetegség. Kialakulásában sokféle tényező közrejátszik – beleértve a stresszt is. Igen gyakori problémáról van szó: a felnőtt lakosság 10-20 százalékát érinti, előfordulása a fejlett ipari országokban gyakoribb. A betegek száma jóval nagyobb, mint ahányan orvoshoz fordulnak miatta: a rászorulók mindössze 20-30 százalékát kezelik alapellátásban és csak 5-10 százalékuk jut el a szakellátásig.

Az IBS-ben szenvedő betegek gyakran tapasztalják, hogy bizonyos ételek fogyasztásával csökkennek panaszaik. A rostos ételek enyhítik az IBS tüneteit. Fogyasszon több gyümölcsöt és zöldséget, de tartsa be a fokozatosság elvét is, hogy megelőzze a puffadást! Kerülje a túlzott kávé és alkoholfogyasztást! Mozogjon naponta legalább 15-20 percet!

A testmozgás segít

A testmozgás csökkenti a hasi görcsöket Számos olyan gyakorlat létezik, melyek nagyon hatékonyak a menstruációs, vagy a stressz okozta hasi görcsök enyhítésében. Köztudott, hogy a jógagyakorlatok nagy része hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez – segít a székrekedés, a puffadás és a hasi görcsök megszüntetésében. A nyújtó és légzőgyakorlatok pedig jó hatással vannak az idegrendszerre, csökkentik a stressz szervezetre gyakorolt negatív hatásait.

Íme néhány egyszerű gyakorlat, a stressz csökkentésére:

hasfájás Kiindulóhelyzet: helyezkedjünk el a talajon négykézláb! A két tenyér pontosan a vállak alatt, a két comb függőleges. Kilégzésre domborítsuk a hátunkat mint a macska. Fejünket húzzuk a két karunk közé. Belégzésre homorítsuk a hátunkat U-alakban, elsősorban a deréktáji szakaszon. Közben hajtsuk hátra a fejet és nézzünk fölfelé. Váltakozva domborítsunk és homorítsunk! A gyakorlat rendkívül jó hatású az emésztőrendszerre és a női szervekre (menstruációs görcs esetén).

hasfájás Kiindulóhelyzet: a gyakorlatot csukott szemmel, törökülésben, egyenes, de lazán tartott törzzsel végezzük. Kezek a térden (vagy a mellkasunk előtt az ujjhegyeket összeérintve). A gyakorlatot széken ülve is végezhetjük. Lélegezzünk nyugodtan és mélyen! Figyelmünkkel kövessük a levegőáram útját. Belégzés után a levegőt tartsuk benn néhány másodpercre, majd lélegezzünk ki. 310 percig ismételjük a gyakorlatot. Kiváló nyugtató és stresszoldó hatású gyakorlat.

hasfájás Kiindulóhelyzet: hanyattfekvésben, karok a test mellett, tenyérrel felfelé. A lábak kis terpeszben. Lazítsuk el sorban izmainkat úgy, hogy enyhén megmozgatjuk testrészeinket. Figyeljük saját természetes légzésünket. Ez a testtartás teljesen ellazítja a testet és az idegrendszert. Lassan, óvatosan álljuk fel újra!

Fájdalomcsillapítás vagy görcsoldás?

Sokan nem is tesznek különbséget, függetlenül attól, hogy fejfájásról vagy hasi görcsökről van szó, fájdalomcsillapítókkal próbálják kínzó panaszaikat enyhíteni. A hasi görcsök okozta fájdalom esetén pedig sokkal célzottabb megoldást jelent a modern görcsoldó készítmények szedése. A görcsoldók ugyanis közvetlenül a görcsösen összehúzódott izmokon fejtik ki hatásukat, ott, ahol a fájdalmat okozó görcs kialakul, így gyorsan és hatásosan szüntetik meg a problémát. A fájdalomcsillapítók ezzel szemben csupán a fájdalom érzetét csökkentik, vagyis csak a fájdalmat fedik el.

A görcs kialakulásakor sokan nem tudják, hogy hová forduljanak segítségért. A gyors és hatásos megoldáshoz ismert görcsös panasz esetén alkalmazzunk modern görcsoldó szereket! Segítséget jelenthet egy „hasfájásnapló” vezetése is, melyben napról napra fel tudja jegyezni az étkezési szokásait, életmódját érintő fontosabb információkat, és jelölni tudja panaszait is. Amennyiben pedig a görcs hirtelen kezdődik vagy rosszabbodik, hányással, akut széklethiánnyal jár együtt, vagy a ciklus rendszertelenné válik, feltétlenül szakorvos tanácsát kérje ki!Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés