2022. Január 26. szerda
Gyermekkori tünetcsoportok -  Pleoptika és orthoptika -  Változások az utóbbi évtizedekben -  Gyermekszemészeti szakrendelés
Az orvostudomány bővülése szükségessé teszi a specializálódást. Hazánkban a XIII. században jelennek meg az első pontos közlemények a szem fénytörési hibáiról, az alkalmazkodásról, a könnyszervekről és sok egyéb szembetegségről. Megjelennek az első szemész szakorvosok, és a szemészet önálló tantárgyként szerepel az egyetemeken.

Döntő jelentőségű volt az egyetemi orvosi kar megalakulása. 1770-től 1804-ig a sebészet mindenkori tanára tanította hathetes kurzusokban a szemészetet. A gyermekszemészet a szemészeti tudománnyal együtt indult fejlődésnek, ugyanúgy voltak robbanásszerű és lassan érlelődő szakaszai, mint minden más tudományágnak.

Nehezen húzható határvonal az orvostudomány sok egyéb szakága és a gyermekszemészet között. Nagyon sok esetben elválaszthatatlanok az összefüggések a gyermekgyógyászat, az ideggyógyászat, a fejlődési rendellenességek és a szemészeti tanok között. Igen bonyolult a gyermekszemészeti ismeretanyag teljes áttekintése. Nehéz lenne arra a kérdésre is válaszolni, hogy tulajdonképpen mikor is kezdett a szemészet tudományon belül önállósulni, hiszen annak haladásával és azon belül indult fejlődésnek a gyermekszemészet és annak megkülönböztető szemlélete, mely azóta is folyamatosan alakul, változik, és egyre teljesebbé válik.

gyermekszemészet

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gyermekkori tünetcsoportok

A XIX. században, miután a szemészet hazánkban is önálló orvostudományi ág lett, minden szemész a praxisához tartozóan gyermekeket is ellátott, a szemészeti intézetek végezték a szembeteg gyermekek kezelését. Természetesen a szemorvosok közül akadt, aki nagyobb, akadt, aki kisebb érdeklődéssel foglalkozott a gyermekbetegekkel, ez jelenthetett akár műtéti beavatkozásokat, akár egyéb gyógymódokat, különböző természetű betegségekkel való foglalkozást. Végül kiderült, hogy mely betegségek, tünetcsoportok mutatkoznak gyakran vagy jellemzően a gyermekkorban. Azt, hogy éppen milyen betegségek vagy kezelési módok voltak előtérben, vagy hogy az említetteket milyen sorrendben fedezték fel, meghatározták a diagnosztikai, vizsgálati tehetőségek (pl. szemtükör felfedezése, stb.), a gyógyszertan és a gyógyszeripar fejlődése, egyáltalán az orvostudomány haladása, aktuális fejfettségi foka.

Meghatározó volt mindezek mellett a hazai orvostudomány és benne a szemészet fejlődésére hazánk politikai helyzete is. Mindenesetre a pesti egyetemen előbb létesült szemklinika, mint a bécsin, így a szemészetnek sikerült a sebészetről leválnia. Mindez 1802ben történt. A legkorábbi gyermekszemészettel kapcsolatos írásos emlékek a tompalátással és a kancsalság ellenes műtétekkel foglalkoznak. 1797ben Plenk József Jakab igen pontosan fogalmazza meg, hogy mi a tompalátás.

Pleoptika és orthoptika

Az Orvosi Tár 1841. évi 3. számában Flór Ferenc (Rókus Kórház későbbi főorvosa) 5. számában pedig Fabini Teophil János ("a magyar szemészet atyja") közölnek elsőként dolgozatokat kancsalság ellenes műtétekről és azok eredményeiről. Az írásokból megtudjuk, hogy a kísérő és a bénulásos kancsalságot már jól elkülönítik. A kancsalság okai között a fénytörési hibát nem említik. A kancsalság műtéti kezelése a XIX. sz. első felében kezdődött, azóta is születnek új műtéti megoldások, sokszor több műtét kombinációja javasolt.

Pleoptikai és orthoptikai kezelések, a szem takarása, stb. is foglalkoztattak egyes szemészeket, de ezek igazán fő céllá a XX. sz. második felében váltak (erősen eszközigényesek, türelmet és kitartást kívánnak a gyermektől és a szülőtől egyaránt). A pleoptika azt jelenti, hogy több látás a szemen, azaz egy szem látóélességének javítása. Az orthoptika jelentése egyenes látás, az orthoptikai kezelés célja a két szem foveoláris képeinek fúzióját létrehozni (a két szem éleslátásának központi helyén keletkezett képeket eggyé olvasztani), a kétszemes látást helyreállítani. A kancsalság kezelése tehát a kozmetikai értékű megoldások mellett kihangsúlyozottan a jó látás és a kétszemes együttlátás biztosítása. 1949ben emelte ki Sternberg Alice és Raáb Kornél a tompalátókkal való foglalkozás fontosságát, és kérték, hogy biztosítsanak helyet a betegség kezelésére.

Változások az utóbbi évtizedekben

Az 1950-es években a II. sz. Szemklinikán megszervezték az ország első orthoptikai állomását. Ettől kezdődően, különösen az utóbbi két évtizedben sok előnyös változás következett, fejlődésnek indult a gyermekek szemészeti ellátása. Országszerte orthoptikai állomások, gyermekszemészeti szakrendelések (klinikai, illetve kórházi háttérrel), kórházi gyermekszemészeti osztály is szerveződtek, ha nem is megfelelő számban. A szemorvosok közül egyre többen vállalták a gyermekek ellátását, számukra lehetővé vált a rendszeres továbbképzés. 1999 óta gyermekszemészeti szakvizsgát is lehet tenni. Bár e tudományágnak külön szakfolyóirata nincsen, szép számban jelennek meg közlemények e témakörben szemészeti, gyermekgyógyászati és egyéb orvosi szaklapokban. Megalakult a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társasága, mely rendszeresen kongresszusokat is szervez.

A legtöbb munkát ezen a szakterületen a kancsal, a szemüveges és a tompalátó gyermekek ellátása adja, tehát az orthoptikai és pleoptikai kezelések. Komoly segítséget jelent a védőnőkkel, a háziorvosokkal és a gyermekorvosokkal való szoros együttműködés, valamint a szűrővizsgálatok, melyek szélesebb körű kiterjesztése fontos lenne. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ezzel a gyermekszemészet feladatköre kimerül.

Számos egyéb természetű betegség gyógyítása esetén is fontos, hogy gyermekszemész tegye azt, mert más szemléletmódot, tudást és gyakorlatot kíván a gyermekek ellátása, mint az általános szemész képzettsége. Hogy mi is a gyermekszemészet és annak feladata a szemészeti tudományon belül, röviden aligha foglalható össze. Miután elég fiatal tudományág, fontosak a kongresszusok, megbeszélések, közlemények, hogy a gondolatok, ismeretek és tapasztalatok kicserélésével egységesebbé váljon a szemléletmód, és teljesebb legyen a gyermekszemészet ismeretanyaga.

Gyermekszemészeti szakrendelés

A Heim Pál Gyermekkórház gyermekszemészeti szakrendelése szervezetten 1975 óta működik. Több mint tíz éve létrejött kórházunkban az első hazai gyermekszemészeti osztály. Intézetünk a területi betegek ellátása mellett az egész országból fogadja a gyermekeket. A kórház felvételi ügyeletes napjain szemész szakorvos is szolgálatban van, egyéb napokon telefonügyeletet tartunk. Szakrendelésünkön a sürgős eseteket azonnal, egyéb eseteket előjegyzés alapján fogadjuk. A gyermekkórház többi osztályán konziliáriusi teendőket látunk el. A saját kórházi történetünk úgy érzem, valóban igazolja a gyermekszemészet fejlődését.


Szerző: Dr. Gottlieb Erzsébet
Gyógyhírek
/A Heim Pál Gyermekkórház havilapja/

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés