2024. Július 23. kedd
Embere válogatja -  Bűvös faktorok  -  Mit, mikor, hogyan? -  Milyen fényvédőszert használjunk?
A századforduló hófehér dámája kalapot, kesztyűt, fátylat viselt nyáron is, hogy óvja bőrét a nap öregítő hatásától. Csak az utóbbi évtizedekben vált divatossá a napozás a "fehér" rasszhoz tartozó emberek körében. A barna, lesült bőr jelzi, hogy sporttal, nyaralással, természetjárással, vagyis csupa kellemes dologgal tölti idejét a bronzbarna illető. Az ózonlyuk felfedezése és a világszerte szaporodó bőrrákos megbetegedések száma azonban még a legmegátalkodottabb napfürdőzőket is rádöbbentette, hogy nem érdemes mindenáron barnulni.

Ha valaki hazánk zord téli hónapjait szeretné lerövidíteni egy trópusi nyaralással, semmiképpen ne tegye előkészületek nélkül! Szintén vásárra viszi a bőrét, aki az első erősebb tavaszi napfény csábításának engedve szerez pirospozsgás orcát. A sápadt, védtelen bőrt nem tehetjük ki hirtelen a nap káros sugarainak; az első és legfontosabb szabály a fokozatosság. A bőr saját védőernyőjét is beveti, ha elegendő időt hagyunk rá. Ez a védőernyő a pigmentsejtekben képződik, amelyekben megfelelő fényinger hatására sötét színű színszemcsék jönnek létre. A szaruréteg kissé megvastagszik, tovább segítve az ún. fénykéreg kialakulását. Ha a bőrt naponta éri elviselhető mennyiségű napfény melynek hatására az még nem vörösödik ki , akkor a védőréteg kb. három hét alatt kialakul.

bikini

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Embere válogatja

Természetesen még ezután sem tanácsos süttetnünk magunkat a déli nappal, de egyéni adottságtól is függ, hogy a bőr milyen mennyiségű és intenzitású sugárzást lesz képes elviselni komolyabb károsodás nélkül a szoktatás után. A vöröses vagy szőke hajú, kék, illetve zöld szemű, gyakran szeplős emberek általában nagyon gyorsan leégnek, s igazán sosem barnulnak le. Jobb helyzetben vannak a sötétszőke vagy barna hajú, barna szemű, enyhén barnás arcbőrűek, akik csak intenzív napozáskor égnek le, és jól barnulnak. A sötétbarna hajú, sötét szemű és erősen barnás arcbőrűek azok, akik a legkevésbé szenvednek nap káros sugaraitól.

Bűvös faktorok

Bármelyik bőrtípushoz tartozik is valaki, mindenképpen szükséges a bőr további védelme. Lássuk, miben segít a kozmetikai cikkek egyik leghasznosabb tagja, a fényvédőkrém.

Közvetlenül a napozás után nem látszik, hogy maradandó károsodást okozott volna az ibolyántúli sugarak előidézte sokk, ám hosszú távon a szövetek kiszáradnak és megkeményednek, korai ráncosodás, sok esetben kóros bőrelváltozások jöhetnek létre, akár bőrrák is.

A fényvédő készítmények "vegyi szűrőanyagok", melyek felfogják a nap káros sugarait. Faktorszámuk azt jelzi, hányszor több időt tölthetünk a napon anélkül, hogy kivörösödés jelentkezne. Ha tehát a leégés valakinél 20 perc múlva jelentkezik krém nélkül, akkor egy hatos számú készítménnyel 120 perc után alakul ki ugyanolyan fokú napégés, mint a készítmény nélkül.

Mit, mikor, hogyan?

Milyen legyen a napozókrém faktora? A világos bőrű, szőke hajúak kánikulában a 20-as faktorszámú készítménnyel kezdjenek, de ennél erősebben védő krém használata is indokolt rendkívüli sugárzás esetén (pl. vízparton). Három hét múlva csökkentsék 15-ösre, melynél alacsonyabb faktorú készítményt sosem tanácsos használniuk a nyári napsütésben.

A sötétebb bőrű, sötétszőke vagy barna hajúak az első héten 15-ös faktorú készítményt használjanak, a második héten 12-esre, a harmadikon mire létrejön a bőr saját védőernyője is , 10-es faktorúra csökkenthetik.

Erősen barnás bőrű, sötét vagy fekete hajúak kánikulában 8-10-es faktorú napozószerrel kezdhetnek napozni az első héten, a másodikon már elegendő a 6-8-as, a harmadikon pedig a 4-6-os faktorú készítmény. Nem tanácsos teljesen kihasználni az így kiszámított napozási időt, mert a napérzékenység és a sugárzás intenzitása csak pontatlanul határozható meg. A napfürdő kezdete előtt 10-15 perccel fel kell kenni a készítményt; ennyi idő szükséges ahhoz, hogy teljesen kifejtse hatását.

Erős napsütésben még árnyékban vagy félárnyékban is óvatosnak kell lennünk: az UV-sugárzás 50-60%-a ide is behatol. Ne feledkezzünk meg az ajak védelméről sem, mindig használjunk fényvédő ajakírt! A hölgyek ha szoknyában vannak gondoljanak lábuk védelmére, akkor is használják a napozó készítményeket, ha nem a strandon vannak.

Milyen fényvédőszert használjunk?

Típus Kelta Észak-európai Közép-európai Dél-európai
Jellegzetességek Vöröses vagy szőke haj, világos bőr, világoskék vagy zöld szem, gyakran szeplős bőr Világos vagy középszőke haj, kék, szürke vagy zöld szem Sötétszőke vagy barna haj, barna szem, enyhén barnás bőr Sötétbarna vagy fekete haj, sötét szem, erősen barnás arcbőr
A bőr reakciója a napra Gyorsan leég, nem barnul Könnyen leég, nagyon nehezen barnul Jól barnul, csak intenzív napsugárzásban ég le Igen ritkán ég le, könnyen barnul
Fényvédőszer tavaszi napfürdőzéshez 12-es faktorú napozókrém 8-10es faktorú napozókrém 6-8as faktorú napozókrém, vagy naptej 4-6-os faktorú naptej, vagy napozókrém
Fényvédőszer a kánikulában 15-ös vagy magasabb faktorú napozószer A napozás első napjaiban 15-ös, később 10-12-es faktorú napozószer A napozás első napjaiban 12-es, később 8-10es naptej, vagy krém A napozás első napjaiban 8-10-es, később 4-6-os faktorú napozókrém vagy naptej


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés