2024. Július 20. szombat

Fél lábbal a földön

A roller veszélyei
1 . oldal
Kötelezõ védõfelszerelés? -  Fokozott veszélyben? -  Tanulságos intelmek
Bizonyára sokan vannak, akik emlékeznek arra, hogy Kovács Kati jó néhány évvel ezelőtt "rock and roller"re vágyott a közismert slágerben. A rollerdivat ma újra visszatérőben van. Egyre több fiatalt, gyermeket, sőt felnőttet látunk utcáinkon e kormányos kétkerekűn suhanva.

Roller

Az új rollerek 1950-es évekbeli õseiknek modernizált változatai, könnyû, rugalmas fémbõl, alumíniumból vagy titánból készülnek, keskeny a vázuk, az egysoros görkorcsolyákhoz hasonlító, alacsony súrlódású kerekekkel készülnek. A legtöbb modell alig valamivel több mint négy kiló.

Kötelezõ védõfelszerelés?

A nemzetközi orvosi irodalomban azonban már arról kezdenek cikkek megjelenni, hogy e kétkerekûn való száguldás mekkora veszélyekkel jár, és milyen sérüléseket lehet elszenvedni rollerezés közben. Sõt, ennek folyományaként azon gondolkodnak, hogy gyermekek számára kötelezõvé teszik a védõfelszerelést. Bizonyára sokan vevõk lesznek erre is, mert azt valószínûleg senki sem akarja, hogy csemetéje e miatt heteket töltsön gipszben rögzített végtagokkal vagy esetleg a mûtõben kössön ki.

Egy közelmúltban megjelent amerikai összefoglaló cikk a gyermekekre leselkedõ veszélyekre hívja fel a figyelmet. Eszerint az Egyesült Államokban a vizsgált nyolc hónap alatt 9500 sérülést okozott az új divat. Hasonló hazai adatok nem állnak rendelkezésre, hiszen nálunk (még?) nem az az elsõdleges cél, hogy az eszközt használók egészségére figyeljünk, hanem elõször minél többet adjunk el ebbõl a divatos közlekedési eszközbõl.

Fokozott veszélyben?

A rollerezõk baleseteinek száma mindenütt meredeken emelkedik. A legtöbb baleset augusztusban történik, és az áldozatok többsége tizenöt év alatti fiatal és gyermek. A sérültek általában traumatológiai osztályokra kerülnek. A vizsgált nyolc hónapos idõszakban a traumatológiai osztályokon ellátott, rollerezés következtében fellépõ sérülések száma hétszeresére emelkedett.

A sérülések nagy része rándulás, de a bejelentett balesetek egyharmada töréssel vagy ficammal végzõdött. Koponyasérülés is elõfordult, de szerencsére halálesetrõl eddig nem számoltak be legalábbis ebben az amerikai vizsgálatban. A rollerezés közben elszenvedett balesetek száma még így is elenyészõnek mondható a görkorcsolyázás közben történtekhez képest. Ez azonban azzal magyarázható, hogy a rollerezés csak most kezd elterjedni, míg a görkorcsolyázás a 90-es évek elején tartott "fejlõdése" ugyanezen szakaszában.

Tanulságos intelmek

A vizsgálat szerzõi a következõ javaslatokat fogalmazták meg: 1. a gyermekek viseljenek védõfelszerelést rollerezés közben (azaz bukósisakot, térdés könyökvédõt); 2. kerüljék az ugratást és a forgalmas utakat rollerezés közben; 3. nyolc éven aluli gyermeket ne hagyjunk felügyelet nélkül rollerezni; 4. éjszaka tekintve, hogy a nem kívánatos útakadályok ilyenkor nehezen vehetõk észre pedig senki se rollerezzen. Feltétlenül kívánatos tehát a rollerezés közben elszenvedhetõ sérülések ismertségének elterjesztése és a védõfelszerelések szükségességének tudatosulása. Mellesleg a rollerek motoros változatát több amerikai államban a közeljövõben betiltják, Ausztráliában pedig Új Dél-Wales államban ez már meg is történt.

Adódott hát még egy dolog, amelyre a gondos szülõknek érdemes odafigyelnie, miután gyermekét felszerelte e kétkerekûvel.


Szerző: Dr. Szilágyi Tibor

2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés