2024. Március 29. péntek
Genetika, nem csak tudományos célra
Az inkontinencia ma Magyarországon mintegy félmillió embert sújt. Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak a szülést követõen lábadozó anyák, a negyven év feletti nõk és az ötven év feletti férfiak.

Genetika, nem csak tudományos célra

A probléma kezelésére a különbözõ terápiás módszerek és mûtéti beavatkozások mellett egyszerhasználatos nedvességfelszívó betétek és pelenkák használata is ajánlott lehet. Ugyanakkor az életmódváltásnak is nagy szerepe van a betegség leküzdésében és az életminõség javításában. Ezt bizonyítja egy amerikai kutatók által nemrégiben közzétett vizsgálat is, amelynek során úgy találták, hogy a túlsúlyos nõk esetében a fogyás csökkenti az inkontinencia kellemetlen tüneteit.

A vizsgálatok során Dr. Leslee L. Subak és kollégái negyven túlsúlyos nõt vizsgáltak a San Franciscói Egyetemen. A kísérletben részt vevõ hölgyek életkora 52 év, átlagos súlya 97 kilogramm volt, és hetente átlagosan 21szer szenvedtek el inkontinens „baleseteket”.

A betegeket két csoportra osztották: a vizsgálat kezdetén kiválasztottak 19 nõt, akik orvosi felügyelet mellett egy három hónapos speciális programon vettek részt, amelynek célja a testsúlyuk csökkentése volt. Az ebbe a csoportba sorolt hölgyek nem ehettek többet napi 800 kalóriánál és minden nap 60 percet kellett sportolniuk. A második csoportba tartozó 21 nõ a programot három hónappal késõbb kezdte.

Azok a nõk, akik azonnal elkezdték a fogyókúrás programot, átlagosan 16 kilogrammot veszítettek testsúlyukból (a testtömegindexük 2835 százalékkal lett alacsonyabb). A heti inkontinens epizódok száma 60 százalékkal csökkent, életminõségük pedig kimutathatóan javult. A másik csoportba sorolt betegek testsúlya változatlan maradt az elsõ három hónapban, az akaratlan vizeletvesztéses esetek száma pedig 15 százalékkal csökkent. Miután õk is részt vettek a három hónapos testsúlycsökkentõ programban a vizsgálat második felében, az inkontinens epizódok száma esetükben is kimutathatóan visszaesett.

A súlycsökkenés hasonló hatású, mint a konzervatív terápiás lehetõségek, állapították meg a tanulmány szerzõi. Azok az inkontinenciában szenvedõ túlsúlyos nõk, akik leadnak a súlyukból, kimutathatóan kevésbé szenvednek az akaratlan vizeletvesztéstõl. Öt és tíz százalék közötti súlyvesztés az inkontinens „balesetek” számának heti elõfordulását 50 százalékkal is csökkentette. Egy 167 centiméter magas, 90 kilogramm súlyú hölgynél ez azt jelenti, hogy testsúlyát 4,59 kilogrammal kell csökkentenie. Mindez egy olyan cél, amelyet a túlsúlyos nõk biztosan meg tudnak valósítani.

Forrás: Inko Klub Egyesület

2006. január 20.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés