2024. Július 16. kedd
A különböző tea fajták kedvező egészségügyi hatásait tekintve leginkább a zöld teáról szokott szó esni, mint kitűnő antioxidánsól, pedig e szempontból a fekete tea sem marad le vetélytársa mögött.

A fekete teában sok, az antioxidánsok csoportjába tartozó polifenol található. Ezek az anyagok megkötik, kvázi hatástalanítják a szabad gyököket, melyek sejtkárosító hatással bírnak.

Fekete tea antio

Szabad gyökök szervezetünkben természetesen is képződnek, de a környezeti ártalmak és a helytelen életmód következtében felszaporodnak – ezek megkötése az antioxidáns enzimrendszer feladata, melynek munkáját magunk is segíthetjük antioxidánsokban gazdag élelmiszerek bevitelével. A polifenolok egyik fajtája gátolja olyan enzimek működését is, amelyek negatív folyamatokat indíthatnak el a szervezetünkben.

Indiai kutatókban felmerült az a kérdés, hogy változike a fekete tea antioxidáns tulajdonsága, ha azt a hajdani Brit Birodalom területén ma is elterjedt módon, tejjel isszuk. A vizsgálatot önkéntes férfiakon végezték, és az eredmények szerint bár a tejes teát fogyasztók szervezetében a katekin nevû polifenol szintje alacsonyabb volt, mint azoknál, akik tej nélkül itták a teát, a tej nem befolyásolta a teának a szervezet antioxidáns aktivitására kifejtett jótékony hatását.


Forrás: Tudományos életmódtanácsok

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés