2024. Július 22. hétfő
Modern kori probléma  -  Meglepő következmények
Mi köze lehet az az elégtelen zöldségfogyasztásnak a romló fogakhoz, a gyulladt fogaknak a sajgó térdhez? Látszólag semmi. Az első pillantásra távolinak tűnő dolgokat egy dolog azért mégis összeköti: a sav-bázis egyensúly felborulása, a szervezet savtúltengése.

Az emésztés során a gyomor speciális sejtjei a vízből és a konyhasóból sósavat termelnek. A vékonybélbe kerülő savat a hasnyálmirigy és az epehólyag erősen bázikus (lúgos) emésztőnedvei semlegesítik, amely folyamathoz azonban a szervezet előzőleg a bázisok tartalékolására kényszerül. E szükséges tartalékot a bázikus élelmiszerek megfelelő mennyiségű fogyasztása képezheti, ezért az egészséges gyümölcsökben és zöldségfélékben gazdag táplálkozás sok bázisképzőt (K, Ca, Na, Mg) tartalmaz.

Zöldségek bázikus

Sajnos számos anyagcserefolyamot jár bizonyos savak hirtelen, nagy mennyiségű termelésével. Ha e fölös savmennyiséget a vese nem képes azonnal kiválasztani, akkor az átmenetileg a kötőszövetben tárolódik. Ha a savas terhelés folytatódik, később a kötőszövetekben és a porcokban tárolódnak el. A nyugalmi időszakokban azután e "raktározott" savak is eljutnak a vesébe és ott kiválasztódnak, azonban ha a szervezet később sem képes a semlegesítésükre, az átmeneti tárolókból véglegesek lesznek. Legvégső esetben a csontokban, porcokban és a fogakban található ásványi anyagok (pl. kalcium) felszabadítása is szükségessé válhat a savas termékek semlegesítése érdekében.

Modern kori probléma

A szervezet túlsavasodása tipikusan modern probléma, ami mindenekelőtt a megváltozott étrendből és életmódból fakad. Kialakulása három okra vezethető vissza, ezeknek megfelelően lehet mód a túlsavasodás elkerülésére és megfordítására is.

Fokozott savbevitel: egyre több savképző élelmiszert fogyasztunk, sok húst, kolbászokat, sajtokat, édességeket, süteményeket, alkoholt, kávét.

Javallat: csökkentsük ezek étrendünkben betöltött szerepét.

Csökkent bázisbevitel: egyre kisebb arányban szerepelnek a táplálékban a semleges vagy bázikus élelmiszerek, húsok és húskészítmények a környezetszennyezés hatására pedig egyre csökken a talaj és a megtermelt zöldségek, gyümölcsök ásványianyag-tartalma.

Javallat: fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt, burgonyát. Hasznosak a nyers tej, a tejszín, a szójatermékek, a tojássárgája, az ásványvíz és egyes gyógyteák is. Viszonylag semlegesnek nevezhető a teljes őrlésű lisztből készült kenyér és tészta, a vaj, a magok, a zöldbab, valamint a borsó.

Csökkent savkiválasztás: valaha a testi munka során a verejtékkel és a légzéssel számottevő mennyiségű sav került ki a szervezetből. A fizikai munka háttérbe szorulásával a kevesebb testmozgással felborult a savtermelés-kiválasztás normális egyensúlya.

Javallat: mozogjunk többet.

Meglepő következmények

Végül csak néhány a túlsavasodásra (is) visszavezethető problémák közül: koncentrációs zavarok, krónikus kimerültség, gyakori neuralgiák, krónikus kötőhártya-gyulladás, allergiák, fogszuvasodás, töredező haj és körmök, gyomorégés, izom- és ízületi panaszok, reuma. Ha észben tartjuk szervezetünk savháztartását, jó eséllyel vehetjük elejét e problémák kialakulásának.


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés