2024. Július 22. hétfő
Óvatosan a fogyókúrával! -  Néhány kiló leadása -  Praktikák a mindennapi étkezéshez -  Fizikai aktivitás
A nyár közeledtével sokan kétségbeesve keresik a lehetőséget, hogy a télen kissé ellustult testüket a fürdőruhaszezonra csúcsformába hozzák. Ez a probléma a nőket és a férfiakat egyaránt érinti, bár rendszerint az urak nem tulajdonítanak ennek akkora jelentőséget, mint a hölgyek.

Tény, hogy az áhított fürdőruhaméret viselése sokat lendíthet önbizalmunkon, lelki egyensúlyunkon. Érdemes azonban figyelembe venni azt, hogy a „csinos”, a „szép”, és az „esztétikus” fogalmak nem csak a kilóktól függenek, hiszen lehet valaki 40-es vagy 42-es méretű fürdőruhában is csinos. Nem kell, hogy mindenki számára cél legyen az 50 kiló és a 36-os ruhaméret. Az ideális testsúly sok mindentől függ (pl. nem, kor, testmagasság, egyéni alkat). Az a fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, emellett a testsúly ne jelentsen egészségi kockázatot.

fogyás fogyókúra

A túlsúly ugyanis rizikófaktora számos életmóddal összefüggő betegségnek, pl. cukorbetegség, szívés érrendszeri betegségek, magas vérnyomás stb. A túl sovány emberek szintén hajlamosak különböző betegségekre, hiszen az alultáplált szervezet védekező rendszere gyengébb, és a nem megfelelő táplálkozás következtében számos hiánybetegség alakulhat ki. A szervezet bikiniszezonra való felkészítése tehát minden esetben az egyéni alkattól, illetve az elérendő testtömegtől függ.

Óvatosan a fogyókúrával!

Nyár elején legtöbben csak a télen felszedett néhány kilótól szeretnének megszabadulni. Az ideális – az egészséges táplálkozás elvein alapuló – fogyókúrával heti 0,5-1 kg leadása érhető el. Ez jóval kedvezőbb, mint a heti 5-6 kg leadása, mert a szervezetet kevésbé terheli meg, és a jojóeffektustól (gyors fogyást követő gyors visszahízás) sem kell tartani. Emellett lassú fogyás esetén a bőr rugalmassága is megtartható. Lássuk be, hogy egy kissé teltebb idomú, de szép, egészséges bőrű bikinis hölgy látványa még mindig esztétikusabb, mint egy vékony, de lógó, ráncos bőrűé.

Akik kétségbeesetten és gyorsan akarnak megszabadulni felesleges kilóiktól, azok gyakran valamelyik divatosnak tartott „sztárdiétában” látják a megoldást. Ezekről a divatdiétákról azonban érdemes tudni, hogy gyakran valamelyik tápanyag hiányos, míg más túlzott bevitelével érik el a kezdetben látványos eredményt, ám hosszabb távon komoly károsodást okoznak a szervezetben. A szénhidrátszegény diéták azért olyan elterjedtek, mert a diéta elején gyorsan fogy az illető, és ennek örömére hajlamos félvállról venni a következményeket, mint pl. depresszió, a fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése, a hormonrendszer felborulása, érrendszeri, veseés májkárosodás. Ezeket mérlegelve és tudomásul véve érdemes inkább a lassabb, de egészségkárosodást nem okozó testsúlycsökkentő étrendet választani.

Nem megvalósíthatatlan, ha valaki a tavasz végén szeretné leadni néhány kilónyi súlyfeleslegét, de 10-20 kiló súlytöbblettől semmiképp sem ajánlatos 1-2 hónap alatt megszabadulni.

Néhány kiló leadása

Kevés súly leadásához elég, ha étkezésünkben apró változtatásokat teszünk, és a testmozgást kissé fokozzuk, így különösebb megterhelés nélkül érhetjük el célunkat. A táplálkozásban óriási lehetőséget ad a tavasszal már mindenhol elérhető széles zöldségés gyümölcskínálat, amelyet érdemes kihasználnunk. Ezek az élelmiszerek laktatóak, számos vitamint és ásványi anyagot, sok élelmi rostot tartalmaznak, energiatartalmuk viszonylag alacsony és változatos formában elkészítve akár nyersen, akár sütve vagy főzve fogyaszthatók.

Tízóraira, uzsonnára kiváló lehet egy friss gyümölcssaláta mézzel és citromlével leöntve, vagy vegyes zöldségfélékből összeválogatott saláta egy kis balzsamecettel, olívaolajjal és fűszerekkel ízesítve. Egy ilyen saláta sajtkockákkal, sonkával, főtt tojással, csirkemellel, vagy virslikarikákkal és egy szelet barna kenyérrel (vagy anélkül) még vacsorának is tökéletes. Ez utóbbi formában a férfiak is szívesebben fogyasztják, mintha csak szimplán zöldséget ennének.


A cikk folytatódik - 1/2. oldal
1.  |  2.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés