2024. Július 18. csütörtök
Hogyan süssünk zsír vagy olaj nélkül? -  A margarin is hizlal!

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Ha tartós testsúlycsökkenést szeretnénk elérni, száműznünk kell étrendünkből a két leghizlalóbb táplálékot: a zsírt és a cukrot. Hogyan étkezzünk, hogy e két megszokott dolog hiányát minél kevésbé vegyük észre?


Nemcsak a fogyáshoz, de az egészség megtartásához is alapvetően szükséges, hogy minél kevesebb zsírt fogyasszunk. Legtöbben "zsír- és cukorfüggőségben" szenvedünk, hiszen ezek rendszeres fogyasztásához már gyermekkorunkban hozzászoktunk. Tökéletesen kiküszöbölni őket lehetetlen, és nem is szabad, hiszen bizonyos mennyiségű zsírra szervezetünknek mindenképp szüksége van, de kellő odafigyeléssel minimálisra csökkenthetjük bevitelüket.

Nosugar nofat

Mi a helyzet a zsíroldékony vitaminok felvételével, ha csak nagyon kevés zsírt és olajat használunk? A legtöbb ilyen vitamin (A-, D-, E-, F-, K-vitaminok) szerencsére olyan élelmiszerekben található, melyek elegendő mennyiségű zsírt tartalmaznak ahhoz, hogy a vitaminok tökéletesen felszívódjanak. Gabonafélék, magvak, dió, tojás, halfélék, tejtermékek, és zöldség kombinációjával fedezni tudjuk a szükséges zsírmennyiséget. A búzának és egyéb gabonaféléknek magas az olajtartalma, ezért is tudnak belőlük nagyüzemileg olajat kivonni.

 

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hogyan süssünk zsír vagy olaj nélkül?

Ételeinket lehetőleg ne zsiradékban süssük, mert a bennük lévő tápanyagok a sütés során semmisülnek meg leginkább. A sült finomságok hizlalnak, és nehezen emészthetőek. Például a főtt tojás 80 kalóriát tartalmaz, a sült tojás viszont a felhasznált zsiradék miatt 100-at, ami azt jelenti, hogy 25%-kal magasabb kalóriaértékű ételt fogyasztunk szükségtelenül.

Légbefúvásos vagy mikrohullámú sütőben ugyanúgy elkészíthetjük kedvenc vacsoránkat, zsír vagy olaj helyett csak egy kis vizet kell felhasználnunk. A mikrohullámú és a légbefúvásos sütő kíméli a vitaminokat. A mikrohullám hatására a vízmolekulák gyors mozgásba kezdenek, és a mozgásukból eredő súrlódási hő hatására megy végbe a sütés. Ez a hagyományos sütésnél rövidebb folyamat, így kevesebb idő jut a vitaminbomlásra. A húsok, csirkék, halak rendkívül ízletesek akkor is, ha pároljuk vagy roston sütjük.

A margarin is hizlal!

A margarin ugyan egészségesebb, mint a vaj, de sajnos az is hizlal. Akkor mit kenjünk a kenyérre? A joghurt nagyon egészséges, barna kenyérre téve, kevés fokhagymával megszórva pedig nagyon finom, de tovább is fűszerezhetjük csipetnyi sóval, citromlével, tárkonnyal vagy bazsalikommal. Az összetört és fűszerezett avokádó szintén kitűnő kenyérre kenve. A vajazás, margarinozás csak egy beidegződés, némi fantáziával sokkal változatosabbá, ízletesebbé tehetjük reggelinket, uzsonnánkat.

A nagy mennyiségű zsírbevitel a rákos megbetegedések kockázatát is emeli. Különösen káros az avasodásnak indult olaj, mert számos ártalmas, rákos megbetegedést segítő szabad gyököt képez.

Fogyókúra során sokan nemcsak a zsírtól és olajak fogyasztásától tartózkodnak, hanem a másik végletbe esve nem pótolják a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat sem. A fogyókúra nem akkor jó, ha minél kevesebbet eszünk, hanem az a fontos, hogy gondosan megválogassuk, mit nem szabad, és mit szükséges fogyasztanunk.


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés