2024. Július 16. kedd
1 . oldal
Mi nem BIO? -  Mi a BIO- és az ÖKO-termék? -  Biztos, hogy BIO? -  Hogyan szerezzük be?
"Amit eszel, azzá leszel" tartja a mondás. Napjainkban különösen sok szó esik a táplálkozás és az egészség összefüggéseiről, különböző nézetek vívnak heves csatát egymással. Vannak, akik a vegetarianizmus megrögzött követői, míg mások a vegyes, de változatos étrend mellett érvelnek. Egy dolog azonban biztos: ártanak egészségünknek a különböző vegyszerek, melyek fellelhetők a növényekben, mi több, az állati eredetű termékekben is. Hazánkban is léteznek "biotermékek", szerencsére egyre többen szeretnének hozzájutni.

A nagyközönség körében pár évvel ezelőtt még szilárdan tartotta magát az a nézet, hogy ha egy alma kukacos, akkor az biztosan "bio", azaz nem kezelték vegyszerrel. Előszeretettel fogyasztották az ilyen termékeket kismamák, betegek, s mindazok, akik átlátták a különböző növényvédő szerek okozta megbetegedések veszélyét.

bio

Mi nem BIO?

Éppen a férges alma (például), hiszen azt nem megfelelő vegyszerhasználattal is el lehet érni. A "tanulóévek" időnként gyengébb színvonala után ma már a biotermékek minőségben fel tudják venni a versenyt a konvencionális gazdálkodásból származókkal.

A reformélelmiszereket, natúrtermékeket szintén gyakran azonosítják a biotermékekkel, pedig az elnevezések egészen mást takarnak. Hogy mit tekintünk reformélelmiszernek, az részben annak kérdése, hogy mit tartanak éppen akkortájt egészségünk szempontjából különösen kedvezőnek. A natúrtermékek kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól többnyire mentes élelmiszerek, fogyasztásuk azonban nem minden esetben jelent egyértelmű előnyt: például a búzakorpában sokkal több szermaradvány halmozódik fel, mint a búzaszem belső részében.

Mi a BIO- és az ÖKO-termék?

A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmaz. A tápanyag-utánpótlás csak szerves eredetű tápanyag-utánpótlásra alapozott lehet, és a növényi károsítókat is mechanikus úton irtják. A kórokozókkal szemben olyan természetes eredetű az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel "permeteznek", amik nem szívódnak fel növényekben, vízzel könnyen lemoshatók. Az ilyen módon előállított termékek (az alacsonyabb hozam miatt) mennyiségben elmaradnak vegyszerekkel kezelt társaiktól, és magasabb költségekkel állíthatók elő. A hiteles biotermék mindig drágább, de magasabb minőséget is képvisel.

Ökotermék (biotermék) az a növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő, tehát utólagos vizsgálatokkal nem lehet semmit biotermékké minősíteni. Az ökológiai gazdálkodást Magyarországon az EU 2092/91 rendelete, valamint a magyar kormány 140/1999 és az FVMKÖM 2/2000-es közös miniszteri rendelete szabályozza.

A gazdálkodási mód hivatalos megnevezése "ellenőrzött ökológiai gazdálkodás", de nem hivatalosan azonos értelemben használjuk a biogazdálkodás, ökogazdálkodás, organikus gazdálkodás kifejezéseket. Angol nyelvterületen az "organic farming", német nyelvterületen az "ökologischer Landbau" kifejezések ugyanezt jelentik.

Biztos, hogy BIO?

Felmerülhet a kérdés, miért a termelés folyamatát, és miért nem a termékek szermaradvány, nitrát- és nitrittartalmát ellenőrzik?

Az élelmiszerek nitrát- és nitrittartalma viszonylag könnyen és olcsón meghatározható, a növényvédőszer-maradványok vizsgálata azonban nehézségekbe ütközik. Ez nemcsak a költségekre vonatkozik, hanem arra is, hogy nincsenek pontos ismereteink arról, milyen köztes termékek képződhetnek a lebomlás során a növényben, a talajban és a talajvízben; azt pedig végképp nem tudjuk, hogy ezek a bomlástermékek milyen kölcsönhatásba lépnek egymással és a környezetükkel, illetve, hogy ezek táplálékunkba kerülve milyen egészségügyi kockázatot jelentenek. Azért kell tehát a termelés folyamatát ellenőrizni, mert így ezek a károsító anyagok eleve be sem kerülhetnek az élelmiszerekbe.

Magyarországon igen komoly ellenőrzés alatt állnak a biokertészetek, illetve biogazdálkodással foglalkozó szervezetek. A törvények és a szakszerűség betartását az FVM-felügyelet mellett a Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzi szervezett keretek között. A szervezet tulajdonosa az 1983-ban

létrejött Biokultúra Egyesület, melynek feladata a biogazdálkodás széles körű elterjesztése, értékeinek megismertetése, a környezet és az emberi egészség megóvása.

Hogyan szerezzük be?

Ma már az egész ország területén egyre több piac és üzlet választékában szerepelnek biotermékek. Budapesten működik az ország egyetlen olyan ökopiaca, amelyet a Biokultúra Egyesület szervez, működtet és ellenőriz. Szombaton 6:30 és 12 óra között tart nyitva a Budapest Hegyvidék XII. Kerületi Önkormányzat Művelődési Központ (a volt MOM Művelődési Ház) udvarán (1124 Budapest, Csörsz u 18.). Csak azok a termelők árulhatják termékeiket, akik a Biokontroll Hungária ellenőrzése alatt végzik tevékenységüket. Annyit érdemes megjegyezni, hogy aki nem kel korán, már csak kevés áruból válogathat, ha később érkezik a látogató, nem biztos, hogy egy finom zöldségleveshez be tudja szerezni az összes kelléket. Azon sem kell meglepődni, ha a hónapos retek csak negyedakkora, mint a „vegyszeres, génmanipulált” társak – ez így természetes.

A biotermékek vásárlásakor figyeljünk oda, hogy a termék ellenőrzött-e! A termelők és a kereskedők élnek az internet adta lehetőségekkel: több honlapon is házhoz szállítással rendelhető meg az ellenőrzött biotermék.


Szerző: Nagy Tímea
2006. 09. 06. (Aktualizálva - 2009. 03. 31.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés