2021. Július 27. kedd
A terhesség első harmadában az anyát érő stressz az újszülött vashiányos állapotához vezethet, ami késleltetheti a testi-lelki fejlődést, derült ki egy új kutatásból.

A vas nagyon fontos a szervezet fejlődése szempontjából, különösen, ami az agyat illeti. Az újszülöttkori vashiányt kiválthatja az anya vashiánya, cukorbaja, vagy dohányzása. Ismert kockázati tényező még a koraszülés, az alacsony születési súly és a többes terhesség. Egy izraeli vizsgálat elsőként utalt arra, hogy a várandósság korai szakaszában átélt stressz is veszélyes lehet e szempontból.

terhesség, stressz, vashiány

Rinat Armony-Sivan, az Ashkelon Akadémia munkatársa és kollégái olyan izraeli nőket vizsgáltak, akik terhességük első trimesztere alatt több mint 600 légitámadást vészeltek át. Kontrollcsoport eredményeivel vetették össze az értékeiket, akik szintén abban az országrészben éltek, de a támadásokat követően estek csak teherbe. A köldökzsinórból vett vérminták kimutatták, hogy a stresszt elszenvedett 63 kisbabának jelentősen alacsonyabb volt a szérum vasszintje, mint a kontrollcsoportban született 77 gyermeknek.

„Ez arra enged következtetni, hogy a stresszes anyák gyermekei szintén a vashiány kockázatának vannak kitéve, amit eddig nem vettek figyelembe – mondta el a kutatás vezetője. – A terhes nőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az egészségi és mentális állapotuk, a táplálkozásuk, valamint a stressz-szintjük befolyásolja gyermekük fejlődését.” Az orvosoknak fontolóra kellene venniük, hogy az egyéves korban esedékes státuszvizsgálat előtt vérvételt végeznek a kockázatnak kitett populáció körében, hogy idejekorán felismerhessék a vashiányt, hogy kezelhessék, mielőtt még krónikussá vagy súlyossá válik, javasolta Armony-Sivan.

A kutatás anyaga előzetes eredménynek számít, mivel még nem tették közzé szakmai lapban, és a kutatók ok-okozati viszonyt sem igazoltak.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés