2024. Július 20. szombat
A fagyos idő beköszöntével mind a hétköznapi, mind a téli sportokból eredő sérülések megszaporodnak. Törések, zúzódások és ízületi fájdalmak keseríthetik meg a téli napokat. A szakorvos tanácsait figyelembe véve azonban elkerülhetőek a kellemetlen, sőt életveszélyes téli kalandok.  

Just Creative

A téli időszakra jellemző hétköznapi sérülések három tényezővel állhatnak összefüggésben: a hideggel, a csúszós utakkal és az ünnepi készülődéssel – fejtette ki dr. Magyar Mátyás, a Fájdalom Ambulancia vezető szakorvosa. - Amikor hideg van, a réteges öltözködés mindenképpen szerencsés. A kinti időjárás miatt szükséges melegen öltözni, viszont bent, például a boltokat gyakran túlfűtik, sokkal melegebb van az optimálisnál. Ez a hirtelen hőingadozás nem tesz jót az erre érzékeny ízületeknek, mint a térd a derék vagy a váll – tette hozzá.

 

Tendencia, és baleseti sebészeti megfigyelés, hogy amikor leesik a hó, ónos eső, akkor az idősebb korosztály, akik jellemzően egyedülállóak, útra kelnek. Amit egy komolyabb havazás beköszönt, akkor a 70 feletti korosztály elindul a boltba és bevásárol, mert úgy gondolja, hogy valószínűleg hetekig nem fog tudni kijönni a lakásból. Ezek az emberek a legsérülékenyebbek, és pont ilyen körülmények között kelnek útra, ami a sérülés veszélyét megnöveli és be is következik kevésbé súlyos esetben csuklótörés, de nagyon gyakori a bokatörés, vagy a combnyaktörés. Így, amikor leesik az első hó, akkor egy órán belül megjelennek a mentők pontosan ezzel a betegcsoporttal a baleseti sebészeteken.

 

A téli sportok szerelmesei is végre hódolhatnak kedvenc elfoglaltságuknak, azonban nekik is érdemes megszívlelniük dr. Magyar Mátyás tanácsait. - A síelésnél a térd- és csuklósérülések a legjellemzőbbek. A kezdőknek gyakran a térde csavarodik, és jellemző a keresztszalag-szakadás. A másik véglet, ha valaki már nagyon jól tud síelni, akkor túlzott sebességgel megy le a lejtőn, így nagyobbat esik. Az alap dolgokra mindenképpen oda kell figyelni: legyen megfelelő a felszerelés. Szakember állítsa be még a profiknál is, és a szezon előtt érdemes átnézetni. A másik a bemelegítés! Nem lehet elégszer hangsúlyozni. A síelés olyan dolog, amit nem csinálunk mindennap. Aki rendszeresen jár síelni, az sem teszi ezt egy szezonban 4-5 alkalomnál többször. Tehát nincs ráállva az izomzat, külön fel kell készíteni. 10 perc bemelegítés már elég ahhoz, hogy az izmok vérteltsége megjöjjön, a rugalmassága nőjön és sokkal több lehetősége van így a szervezetnek arra, hogy elkerüljön komolyabb sérüléseket. A kompenzációs lehetőség megnő, és jobban tudja élvezni a síelést is. Kezdőknél erősen javasolt, hogy ne autodidakta módon tanuljanak, hanem szakemberrel. Rengeteg sérülést el lehet így kerülni. Csakúgy, mint a protektorok használatával a csuklóra, kézre, derékra, könyökre, térdre. Nagyon hatásosak és nagyon fontosak. Kezdőknél pedig minimális követelmény a könyökvédő és térdvédő. Ugyanezek a követelmények érvényesek a snowboard esetében is, ahol a csuklósérülések, szalagsérülések, és a törések a jellemzőek. A halálos esetek 90%-a fejsérülésből adódik, ennek a kockázatát a bukósisak komolyan csökkenti. A végtagtörés is probléma, de a fejsérülés az igazán életveszélyes. Ha semmi mást nem használ a sportoló, a kesztyű és bukósisak akkor is nagyon fontos, ugyanis rengeteget felfog az ütésekből.

Orvosilag kifejezetten ajánlott sport a sífutás, ami még az úszásnál is egészségesebb, és sok sérülési lehetőséget nem hordoz. Jót tesz a keringésnek, ízületeknek, légutaknak, megmozgatja a végtagokat és kellő bemelegítéssel, illetve a fokozatosság betartásával nem megterhelő. A szánkózással és korcsolyázással a legnagyobb probléma a zsúfoltság. Sok ember szorul kis helyre, különböző korosztályokból, különböző fizikai állapotban, valamint különböző gyakorlattal és bátorsággal. - Ezeknél a sportoknál a megállással van a legnagyobb gond. Ha ez nem sikerül, akkor következnek az ütközések, esések. Gyakori a csuklósérülés, de ami igazán veszélyes, az ebben az esetben is a fejsérülés. A jégpálya nagyon kemény felület, könnyen agyrázkódáshoz vezethet egy szerencsétlen esés vagy ütközés. Nagyon fontos, hogy ne a végleteket hajszolja az ember, és tartsa be a szabályokat!” – fejtette ki a Fájdalom Ambulancia vezető szakorvosa.


Forrás: Just Creative

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés