
A Dél-Ausztrál, a Maine-i és az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a mindennapos tejtermékfogyasztás összefügg-e az artériák merevségével, mert arra voltak kíváncsiak, igaz-e az általánosítás, hogy ez az élelmiszercsoport összefüggésbe hozható a keringési problémákkal. Kezdetben azt feltételezték, hogy nincs köztük kapcsolat.

A Hypertension című folyóiratban megjelent tanulmányukban arról számoltak be, hogy a pulzushullám terjedési sebessége, a pulzusnyomás és a szisztolés vérnyomásérték csökkent több tejtermék fogyasztása esetében, a demográfiai és táplálkozási variánsoktól függetlenül. Ezzel párhuzamosan csökkent továbbá a szívbetegségek kockázata is. Nem találtak kapcsolatot a tejtermékek és a vérzsírok szintje között, továbbá nem derült ki, hogy pontosan mely termék (tej, sajt, joghurt, tejdesszertek, tejszín vagy fagylalt) fejtett ki kedvező hatást a pulzushullám terjedési sebességére.
További kutatások, köztük kontrollált klinikai kísérletek is szükségesek annak meghatározására, hogy a tejtermékekkel hatásosan lehet-e befolyásolni az életkorral összefüggő artériamerevséget, továbbá a szívbetegségeket, valamint hogy mely csoportok számára megfelelő ez a módszer. Nem biztos, hogy a tejtermékekre érzékenyek vagy speciális kockázati faktorokkal rendelkezők számára is ez a járható út.
A kutatást Georgina Crichton, táplálkozástudományi és pszichológiai doktorandusz hallgató vezette a Dél-Ausztrál Egyetemről. Közel 600 ember adatait elemezték a Maine-Syracuse Longitudinális Kutatásból, mely 35 éven át zajlott és a szívbetegségek kockázati tényezőit vizsgálta a kognitív teljesítményhez viszonyítva.