"Ki gondolta volna, hogy a gyerekek táplálkozási szokásaira hatással van az, hogy milyen problémáik vannak a szülőknek a munkahelyükön?" - teszi fel a kérdést Katherine Bauer, a Temple Egyetem Elhízás-kutatási Központjának munkatársa, aki még a Minnesota Egyetemen végezte el a mostani kutatás alapját adó felmérését.

Bauer és kollegái összesen 3700 közép-nyugati, városias környezetben élő szülő részvételével készítették el kutatásukat. A résztvevő édesapák 64 és az édesanyák 46 százaléka dolgozott teljes munkaidőben a felmérés idején.
A Social Science & Medicine című szaklapban megjelent vizsgálati eredmények szerint ezek az anyák sokkal kevesebbet főztek, több gyorsételt vittek haza és inkább arra ösztönözték gyerekeiket, hogy egyenek egészségtelen ételeket, mint azok, akik nem, vagy csak félállásban dolgoztak. A stresszes szülők családjaiban ezen kívül sokkal kevesebb gyümölcs és zöldség fogyott, mint a nyugodtabb körülmények között élőknél.
Az apák foglalkoztatottsága nem volt hatással a gyerekek étkezési szokásaira, csupán annyiban, hogy az elfoglalt apák sokkal kevesebbet segédkeztek a főzésben, mint azok, akik csak félállásban, vagy egyáltalán nem dolgoztak. Az anyák minden esetben több időt töltöttek a konyhában, mint az apák, beosztástól függetlenül.
A leginkább stresszes édesanyák heti átlagban négyszer főztek a családjuknak, míg a legkevésbé stresszesek öt és félszer. A stresszes apák heti 4,1-szer ehettek házi kosztot, míg a kevésbé stresszesek 5,7-szer.
"Ezek az eredmények egyáltalán nem meglepőek - nyilatkozta Dr. Alice Lichtenstein, a Tufts Egyetem étkezéstudományi szakértője - A munkahelyi stressz az egész életvitelünket befolyásolhatja, miért lenne kivétel az étkezés? A legjobb megoldás, ha az egész családi kiveszi a részét a bevásárlásból, a hozzávalók előkészítéséből és a főzésből."
"A hűtőt töltsük fel mélyhűtött zöldségekkel, sovány húsokkal és más hozzávalókkal, amikből bármikor gyorsan, egyszerű, de finom ételt készíthetünk, akár egy fárasztó munkanap után is. Jó, ha a gyerekeket is megtanítjuk rá, hogyan főzhetnek meg egy-két egyszerűbb fogást, így biztosak lehetünk benne, hogy nem a mi nyakunkba szakad az egész háztartás a stresszes munkanap után."