2024. Július 18. csütörtök
A spenót – csakúgy, mint a többi E vitaminban gazdag étel, pl. a brokkoli, az olajos magvak, a dió – negyedével csökkenti a szürke hályog kialakulásának és terjedésének esélyét – tudjuk meg egy friss kínai kutatásból, amely a Qingdao University Medical College nevéhez fűződik.

Úgy tűnik, az E-vitamin hatékony fegyver a korral járó szürkehályog kialakulása ellen, a bőséges vitaminbevitellel ugyanis a probléma kialakulásának esélye mintegy 27 százalékkal csökken. Ez azért is fontos, mert szürkehályog esetén hosszútávon műtétre van szükség, hogy a páciens meg ne vakuljon, így évente több mint 400 ezer operációra kerül sor.

A szürkehályog a szemlencse állományának bizonyos fokú, akár teljes elszürkülését jelenti. Részleges, fokozatos látásvesztéssel indul, és akár teljes vaksághoz is vezethet. „A kutatásunk rendkívül fontos a szürkehályog klinikai prevenciójának szempontjából. Statisztikailag jelentősen csökkent a betegség kialakulásának esélye, amint napi 7 mg E vitaminnál több került a páciensek szervezetébe. Erre a tendenciára mindenképp érdemes odafigyelnünk. Az E vitaminban gazdag ételek, pl. a spenót, a brokkoli, a dió és az olajos magvak, fontos szerepet játszanak a probléma megelőzésében” – vélekedik a kutatást vezető Dr. Yufei Zhang professzor. Az Egyesült Királyságban az ajánlott napi E-vitamin bevitel 12 mg körül alakul, ezt azonban kevesen tartják be.


Forrás: Medipress
2015. 06. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés