2021. Május 06. csütörtök
Génkészletét senki sem tudja megváltoztatni, azt az étrendet, amellyel kedvezően befolyásolhatja az örökölt kockázatot, bárki kiválaszthatja. Két nagy nemzetközi vizsgálat szerint a megfelelő étrend jelentősen mérsékelheti a szív-és érbetegségekre hajlamosító genetikai tényezőket.

Egyre több olyan génről tudunk, amelyek elősegítik különböző betegségek megjelenését. A 9p21 genetikai változat például fokozza a szívbetegség kockázatát, ezért az ezt hordozóknak nagyobb esélye van szívinfarktusra, mint a többi embernek. Jamie Engert munkatársaival két nemzetközi vizsgálat adatait elemezve kimutatta, hogy ha valaki megfelelő étrendet választ, jelentősen csökkentheti azt a kockázatot.

szívinfarktus, gének, étrend

Az INTERHEART nevű tanulmányban 4294, különböző etnikumú – európai, dél-ázsiai, kínai, arab és latin-amerikai – vizsgálati alany részvételével vizsgálták a genetikai összefüggést háromféle étrenddel kapcsolatban. A távol-keleti étrendben a szója szósz, tofu, zöld leveles növények, tojás és kevés cukor dominált; a szokásos nyugati ételsorban hús, tojás, sózott és sült ételek, sok cukor, magok és desszertek; a harmadik étrend pedig az egészségesnek tartott változat volt: sok nyers zöldség, gyümölcs, diófélék, sovány tejtermékek, desszertek.

A FINRISK tanulmányban csaknem húszezer Finnországban élő ember genetikai és táplálkozási összefüggéseit vizsgálták. Azt nézték, hogy szív-és érbetegségek szempontjából védettebbek-e a 9p21 genetikai változattal élők, ha sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

A vizsgálatok azt bizonyították, hogy a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek által eddig is ajánlott étrend, amely naponta négy-öt adag gyümölcsre és zöldségre épül, mérsékli még a kedvezőtlen genetikai tulajdonságok kockázatot növelő hatását is.

Ron Do, a PLoS Medicine című szaklap által közölt tanulmány első szerzője hangsúlyozta, hogy „további kutatásra van szükség, hogy megértsük ennek az összefüggésnek a lényegét és ezáltal azt az anyagcsere-folyamatot, amelyben a 9p21 gén szerepet játszik”.


Forrás: MTI
2011. 10. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés