2024. Július 21. vasárnap
A számtalan divatos fogyókúra közül nehéz választani, és van, akinél a leghatásosabbnak titulált módszer sem válik be. Amerikai kutatók bebizonyították, hogy ennek okát a génjeinkben is kell keresnünk: vizsgálatuk szerint többet lehet fogyni, ha a génjeinkhez leginkább passzoló fogyókúrát követjük.

Az Amerikai Szív Társaság éves találkozóján ismertetett vizsgálatban 140 túlsúlyos vagy elhízott nő vett részt, akik közül véletlenszerűen választották ki, hogy ki milyen fogyókúrás módszert kövessen: az alacsony szénhidráttartalmú Atkins, a szinte semmi zsírt nem engedélyező Ornish, a kevés zsírt megengedő LEARN vagy a kiegyensúlyozottabb Zone diétát. Mintegy száz nőnél egy speciális DNS-tesztet is elvégeztek.

Gén fogyókúraA tesztet egy massachusettsi székhelyű géndiagnosztikai cég fejlesztette ki, és 149 dollárért (mintegy 29 ezer forintért) kapható az USA-ban. A teszt három, az anyagcserét befolyásoló gén mutációját mutatja ki: az FABP2, a PPARG és az ADRB2 jelű génekét.

Az egyik vizsgált gén a zsír bélből való felszívódását befolyásolja. Azoknál az embereknél, akik ennek a génnek egy adott változatát hordozzák, több zsír szívódik fel az ételből, ezért a fogyáshoz nekik érdemes kerülniük a nagyobb zsírtartalmú ételeket. A teszt gyártója szerint az amerikaiak 39 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

Egy másik – az emberek 45%-ára jellemző – gén a szervezet inzulintermeléshez köthető válaszát szabályozza. A szénhidrátok, például a cukor és a fehér liszt az adott génváltozattal élő emberek szervezetét arra ösztönzik, hogy többet tároljanak zsír formájában az így bevitt energiából.

Az emberek 10-16 százaléka mindkét génváltozatot hordozza, ezért ők a bevitt zsírok és a a szénhidrátok mennyiségét is kénytelenek alacsonyan tartani, ha nem akarnak hízni vagy fogyni kívánnak.

A vizsgálat eredményei szerint egy év elteltével azok a nők, akik a genetikai típusuknak leginkább megfelelő diétát alkalmazták, testtömegük 5,3 százalékától tudtak megszabadulni, míg azok, akiknél nem egyezett a típus a diétával, csak 2,3 százalékot fogytak – közölte Christopher Gardner kutatásvezető, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa.

Ha tehát egy diétás módszer a legnagyobb kitartás ellenére sem válik be, érdemes lehet más módszerrel próbálkozni – előbb-utóbb csak rábukkanunk a számunkra leghatásosabbra.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés