2024. Július 18. csütörtök
A szemszárazság hátterében több tényező állhat, német kutatók szerint például hormonális ok is, pontosabban tesztoszteronhiány.

Az ötven év felettiek 35 százaléka érzi száraznak a szemét, a nők gyakrabban, mint a férfiak. Szemeik égnek, kipirosodnak, este hamar elfáradnak, reggelre összeragadnak. A száraz szem azonban nemcsak kellemetlen, egészségügyi kockázata is van. A könny ugyanis megvédi a szemet a fertőzésektől, és oxigénnel, tápanyagokkal látja el a szaruhártyát.

szemszárazság, tesztoszteron

Szakértők szerint a szemszárazság egyik fő oka hormonális eredetű. A kor előrehaladtával ugyanis mind a férfiak, mind a nők szervezete kevesebb tesztoszteront termel. Kísérletekkel sikerült rávilágítani, hogy a férfi nemi hormonok közvetlen hatást gyakorolnak a könnymirigyekre, és serkentik a könnyképződést – magyarázta Christian Ohrloff professzor, a frankfurti egyetemi szemészeti klinika igazgatója a DZKF német klinikai folyóirat szerint.

A férfi nemi hormon hiánya ezen kívül az úgynevezett Meibom-mirigyek működését is megzavarja. Ezek a szemhéj belső felületén helyezkednek el, és olajos váladékot bocsátanak a szemrésbe. A nedv minden egyes szemrebbenéssel szétoszlik a szemfelületen elterülő könnyrétegen, megakadályozván annak idő előtti elpárolgását.

A Német Oftalmológiai Társaság (DOG) szerint egy amerikai tanulmány utal arra, hogy tesztoszteronos balzsamokkal lehetne fokozni a könny és a Meibom-mirigy által termelt olaj előállítását. Az efféle balzsamok bevezetése előtt azonban meg kell vizsgálni azok tényleges hasznát –hangsúlyozta Ohrloff, aki a DOG elnöke is. A mesterséges tesztoszteron-adagolás ugyanis – még balzsam formájában is – megzavarhatja a hormonális egyensúlyt.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés