2024. Július 18. csütörtök
Kezdje a belgyógyásznál! -  Évente menjen el szemészetre! -  A szem sérülékeny műszer -  Szem nem maradhat szárazon -  Ételek, amelyekért hálás lesz a szeme

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A családi fényképalbumokba a nagyszülők már többnyire szemüvegesen kerülnek bele – az idősotthonokban, a hetvenen felüliek esetében pedig már a kézinagyító használata is mindennapos olvasáshoz, kézimunkázáshoz. Az időskori látásromlás bekövetkezte azonban nem törvényszerű, az ezt okozó szembetegségek részben megelőzhetők. Mit tehet szeme egészségének megőrzéséért?


Nemzetközi adatok szerint a világon évente nyolcvanmillió embert fenyeget olyan szembetegség, amely vaksághoz is vezethet, és ötvenezer ember szenved el visszafordíthatatlan látásvesztést. Az időskori látásromlás hátterében leggyakrabban az időskori sárgafolt-elfajulás (makula-degeneráció), a szürke- és a zöldhályog, illetve a krónikus szemszárazság áll. Ezek azonban nem „kötelezően” járnak együtt a szaporodó életévekkel, hanem bizonyos mértékig megelőzhetők. Néhány jó tanáccsal szolgálunk, mit tehet látása megőrzésért, „szeme fényé”-ért.

 

Szeme fénye

Kezdje a belgyógyásznál!

Tény: a szem egészségének is az általános egészség az alapja. Vannak olyan belgyógyászati betegségek, amelyek tartósan fennállva jelentősen hatnak a szem állapotára is, látásromláshoz vezethetnek. Így például nem szabad elhanyagolni a magas vérnyomást, mert ha hosszabb időn keresztül kezeletlen marad, az a retina károsodásához, látásromláshoz vezethet. A háziorvosától évente egyszer kérjen laboratóriumi kontrollvizsgálatot, hiszen például a vér magas cukorszintje, a rossz koleszterinértékek is jelezhetnek olyan betegségeket (pl. az érelmeszesedés és a cukorbetegség), amelyek többek között a szemet is károsítják. Ha netán dohányzik, gondolja meg, megéri-e, hiszen a dohányzás elősegíti az összes, látáskárosodással is járó betegség kialakulását.

-------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

------------------------------------------------------------------------------------------

Évente menjen el szemészetre!

Ha nincs semmi baj, nem szoktunk szakorvoshoz menni. Az első fiatalságból kinőve azonban ez már nem így van, hiszen a szűrővizsgálatoknak egyre nagyobb jelentősége lesz az életünkben. Célszerű évente legalább egyszer felkeresni a szemészetet is. Egyrészt azért, mert a szemészeti vizsgálat más betegségekre is fényt deríthet, másrészt, mert az esetleg kialakulóban lévő szembetegségek is akkor gyógyíthatók a legeredményesebben, amikor még nem okoznak tüneteket, nem jutottak el a visszafordíthatatlan károsodást okozó stádiumba. Ha szükség van látásjavító eszközre, szemüvegre, kontaktlencsére, vagy szemszárazság elleni cseppre, első alkalommal ezeket is szemésztől kell kérni. Sajnos, gyakori, hogy sokan öndiagnózis alapján hipermarketekben vásárolnak maguknak olvasószemüveget, vagy családtag szemüvegét kérik kölcsön, netán öröklik meg. A szemüveg egyedi, testre szabott segédeszköz, amelynek kialakításánál fontos a szemek távolsága, az orrnyereg szélessége, esetleg egyéb eltérések megléte, ezért nem helyes a másét használni. Soron kívül, haladéktalanul keresse fel a szemészetet akkor, ha szokatlan szemtünetek jelentkeznének: például a szeme elé beúszó homályos foltok, pókhálószerű árnyak vagy fényfelvillanások a retina sérülését, szakadását jelezhetik.

A szem sérülékeny műszer

Nem véletlenül említik a szólások a szemet, mint a legértékesebb, és egyben legsérülékenyebb kincsünket: ez a parányi műszer bizony, nagyon sebezhető, óvni kell a fizikai ártalmaktól is. A fényvédelem nélküli, túl erős fény (napozás, napba nézés, szolárium, hegesztés, erős lámpa, hosszas monitorsugárzás, lézer mutatópálca stb.) árt a szemnek, elősegítheti a szürkehályog és a makula-degeneráció kialakulását. A hegyi sportok híveinek jó tudniuk, hogy a gyors magassági szintváltás miatt apró bevérzések jelenhetnek meg a szemük ideghártyáján. Ezért tanácsos minden 500 méteres szintemelkedés után pihenőt tartaniuk. Akik erősen rövidlátók, azoknak a szemét különösen veszélyezteti a retinaleválás, ezért nekik óvakodniuk kell az erős zökkenéssel járó sportoktól illetve a nehéz tárgyak cipelésétől is. A mechanikus sérülésektől is védeni kell a szemet: kerti munkánál, illetve olyan hobbytevékenységeknél, amely szilánkok, szikrák stb. kipattanásával járhat, tanácsos védőszemüveget viselni. Ugyanígy nem árt, ha zsírban, olajban sütésnél is szemüveget vesznek fel.

Szem nem maradhat szárazon

A szem kiszáradása sérülékenyebbé teszi a szemet, ezért ha gyakran kifárad, ég a szeme, gondolnia kell erre is. A szervezet általános folyadékhiánya is hozzájárulhat ehhez, tehát gondoskodjon napi legalább két liter folyadék beviteléről. Az időskori szemszárazság a könnytermelő és elvezető rendszer hibája, illetve gyógyszerek mellékhatása miatt is lehet, ilyenkor az ún. „műkönny”, az erre a célra kifejlesztett szemcsepp segíthet.

Ételek, amelyekért hálás lesz a szeme

A szem egészségét nagyban befolyásolja a táplálkozás is. Az egész szervezetének használ azzal, ha sok friss zöldséget, gyümölcsöt eszik, hiszen ezek A-, B-, C- stb. vitamintartalma erősíti az immunvédelmét. Az élénk színű, sok festékanyagot tartalmazó káposzta, spenót, brokkoli, borsó, kelbimbó, kukorica, cékla, sütőtök, stb. luteinben és zeaxantinban gazdag, amely erősíti a sárgafolt pigmentjeit, és óvja a szem természetes védelmi mechanizmusát. A lila hagyma antioxidánsai a szürke hályog ellen nyújtanak bizonyos fokú védelmet. Hasznos, ha a telített zsírok helyett a telítetlen, omega-3 zsírsavakban gazdag növényi olajokat, csonthéjas magvakat, halhúsokat fogyasztja. Az A-vitamin, illetve annak előanyaga, a béta-karotin is elősegíti a szem egészségét: belsőségekben, vajban, margarinban, tojássárgájában, a növények közül pedig a sárgarépában, sütőtökben, kajszibarackban, sárgadinnyében található meg a leginkább. Ma már többféle olyan táplálékkiegészítő is kapható gyógyszertárakban, drogériákban, amely ezeket a vitaminokat, antioxidánsokat, a szem egészségéhez szükséges összetevőket tartalmazza.


Szerző: Kiss Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés